3 Октомври, 2016 18:36, обновена 3 Октомври, 2016 20:27 3 337 5

Кристалина Георгиева: Мога да свърша работата!

  • кристалина георгиева-
  • оон-
  • изслушване

Общото събрание на ООН изслушва за първи път Кристалина Георгиева като кандидат за Генерален секретар

Кристалина Георгиева: Мога да свърша работата! - 1

Мога да свърша работата. Мога да обединявам хората около решения, които всички да одобряват. Така Кристалина Георгиева - българският кандидат за поста Генерален секретар на ООН в понеделник накратко обобщи защо е подходяща за най-високия пост в световната организация. Изслушването ѝ пред Общото събрание на световната организация започва в 18;00 часа българско време и продължи малко над 2 часа.

Георгиева, която в момента е заместник-председател на Европейската комисия, се включи в надпреварата за най-високия пост в ООН преди по-малко от седмица.

Председателят на 71-ата годишна сесия на Общото събрание Питър Томсън, заяви в началото на изслушването, че Кристалина Георгиева ще бъде третирана на равни начала с останалите претенденти за поста.

Тази вечер българският кандидат направи встъпителната си реч и отговари на въпросите, отправени ѝ от делегатите.

Георгиева заяви, че светът е затрупан от множество проблеми, с които правителствата трябва да се справят с общи усилия, тъй като задачата е непосилна за отделните държави.

Трябва да посрещнем нуждите на хората в нужда и трябва да го направим заедно. Това прави и ООН. Ние трябва да действаме заедно пред лицето на заплахите и проблемите, които ни връхлитат, за да можем да се справим с тях, заяви Георгиева.

Генералният секретар на ООН трябва да предотвратява световните рискове. Ние трябва да можем да се адаптираме към промените, пред които сме изправени, заяви Георгиева.

Светът е изправен пред бушуващите глобални конфликти, увеличаващата се заплаха от тероризма, последиците от Зика и климатичните промени и ООН като глобална организация е тази, която трябва да се пребори с глобалния хаос.

Нашите институции са под голям стрес в опитите си да предотвратят глобален безпорядък. Мнозина са се концентрирали върху рисковете от интегрирания свят, а не върху възможностите от него. Не бива да допускаме това, заяви тя.

Георгиева каза още, че общите усилия в борбата със световните проблеми ни е направила по-фокусирани над интеграцията на глобалния свят.

В последните години ООН прие важни документи, сега трябва да работим, за да станат те реалност, каза Георгиева, цитирайки споразумението за климатичните промени в Париж или програмата 2030 за устойчивото развитие. Винаги съм била съсредоточена върху резултатите. ООН трябва да е ефикасна и иновативна организация, тя трябва по-добре да отразява света такъв, какъвто е, каза българката.

Според нея ООН има отговорността да осигурява мир, образование и работни места в страните, от които хиляди хора бягат, но също така трябва да се помага на държавите, към които мигрантите са се отправили и в които се заселват.

Георгиева посочи, че до момента е провела ефективни реформи както в Световната банка, така и в Европейската комисия. 

"Мога да намеря бързи решения за бързо променящия се свят - от икономическите проблеми до глобалното затопляне. Мога да обединя хората около решения, които всички да подкрепим", заяви Кристалина Георгиева, която направи своето изказване основно на английски език, но говори и на френски и руски.

Нужно е доверие и компромиси особено там, където шансовете са малки. Ето защо Генералният секретар трябва да работи за постигане на целите. Генералният секретар трябва да действа в интерес на организацията и аз ще поема отговорността на всички взети решения.

Не можем да толерираме крайната бедност. Не можем да толерираме климатичните промени. Не можем да толерираме конфликтите. Ако имам честта да поведа тази велика организация, ще водя с независимост, единство, състрадание и безмилостен устрем към резултатите.

„Призовавам ви да положим всички усилия за това да постигнем всички набелязани цели. Да се изправим пред проблемите и да измислим бързи начини се справим с тях. Трябва да сме бързи в действията си и да направим всичко възможно. Аз мога да се справя с тези предизвикателства благодарение на богатия опит, с която разполагам“, заяви Георгиева.

„Мога-да-свърша-работата” (I can get things done) — така, бавно и отчетливо, натъртвайки на всяка дума, новият кандидат на България, който страната ни реши да издигне, оттегляйки подкрепата си от генералния директор на ЮНЕСКО — Ирина Бокова, обобщи речта си, в която обясни защо е подходяща за поста.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МИНИСТЪРПРЕЦЕДАТЕЛ

    1 0 Отговор
    Отменям кандидатурата на Кристалина за ООН и излъчвам Цецка. Отменям кандидатурата на Цецка и предлагам вместо нея Цецко.
  • 2 гхбйг

    0 0 Отговор
    мило и драго дават
    само да не се върнат тук
  • 3 ДАСКАЛА

    0 0 Отговор
    СТАЛИНКА КАТО Я ПИТАХА ЩО СИ СМЕНИ ИМЕТО НА КРИСТАЛИНА КАЗА ЧЕ НЯМАЛО ТАКОВА НЕЩО.ИЗЛЪГА КАТ ДЪРТА ЦИГАНКА И КАТ ПРЕДСТАВИТЕЛ НА СВЕТОВНАТА БАНКА В СССР .ЗАТУЙ И ПУТИН НЕ Я ЩЕ ЗНАЙ ЗА КОЙ ЕДНСТЕНО РАБОТИ ТАЯ ФУРНАДЖИЙСКА ЛОПАТА ДЕТ КАТ БЕШЕ КОМИСАР ПО БЕДСТВИЯТА В ЕС НЕ ОТПУСНА 1 ЛЕВ ГАТ БЪЛГАРИЯ-РОДИНАТА И СЕ ДАВЕШЕ В НАВОДНЕНИЯ .НА ТАЯ ДА И СЕ ОТНЕМЕ БГ ПАСПОРТА НАЛОЖИТЕЛНО И НЕМЕДЛЕНО.
  • 4 бате лудко

    1 0 Отговор
    Въпиюща некомпетентност, освен да чете на лош английски предварително подготвен текст, после- смях, никакви отговори на въпросите, плоски шегички, хората я гледаха като извънземно. Ама какво друго да очакваме от доказан кариерист- соросоид, някой в Бг усети ли помощта й от Комисията по бедствията/ справка- Бисер, Мизия, Аспарухово/???? Лошо ,Борисов, лошо, че и с майка вече ни снабди, щото досега бяхме сирачета, последният да затвори вратата...
  • 5 Тодоров

    0 0 Отговор
    ЗА МОМЕНТА Русия не блокира кандидатурите на Бокова и Георгиева.
    Но коя ли от кандидатките е участник в разработката, гласуването и подкрепянето на санкциите на ЕС срещу Русия ? Познайте от първи път какво ще се случи при окончателното гласуване.