1 284 4

Русия няма да блокира кандидатурите на Бокова и Георгиева

Русия няма да пречи на никой от кандидатите за ООН

Русия няма да блокира кандидатурите на Бокова и Георгиева
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

Руският външен министър Сергей Лавров е провел консултации и с двете българки - кандидати за поста генерален секретар на ООН. Статутът на Кристалина Георгиева и Ирина Бокова за Русия е ясен, заяви пред БНР в Москва заместник-външният министър Генадий Гатилов. 

По думите на Гатилов, Русия няма да пречи на никой от кандидатите, добавяйки, че и с Ирина Бокова, и с Кристалина Георгиева, външният министър на Русия Сергей Лавров е провел разговори на неотдавнашното Общо събрание на ООН в Ню Йорк. 

Ние изслушваме всички и никой не отхвърляме, заяви руският заместник-външен министър. Според Генадий Гатилов, в момента надпреварата навлиза във финалната си фаза и това се вижда по-отчетливо, колкото повече се приближаваме към момента на истината. По думите му, когато интересите на държавите и политическите дебати около този въпрос се нажежават. 

Той коментира, че е суверенно право на България да направи замяната на своята кандидатура за поста на генерален секретар на ООН.

Русия

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Реверансчо
  Отговор
  1 11:56  04.10.16
  Това някакъв реверанс към щатите ли ще е или к'во? Ако Русия не отхвърли Сталинка, то англосаксонците почти сигурно пък ще отхвърлят Бокова. Т. че състезанието май приключва за нас-българите. Надеждата ми е, че Гутиереш ще спечели в крайна сметка, защото той поне е от ПЕС и е някакъв шанс за Европа като цяло...

  Коментиран от #2, #3

 • Morgoth
  Отговор
  2 14:02  04.10.16

  До коментар #1 от "Реверансчо":

  Защо и е на Русия да ни прави сечено и да поема вината за отпадането на кандидат който така и така няма шансове? С това просто ни казват "Правете каквото си искате с кандидатите, ние със САЩ ще се разберем кой да е генералния секретар."
 • кроко
  Отговор
  3 14:04  04.10.16

  До коментар #1 от "Реверансчо":

  Ти пък, каква Европа кави 5 лева?! За последните 15-на години има толкова много примери за безсилието/ респективно безсмислието на ООН, че направо не знам защо я има още тая организация. Освен за заплатите и пукането на пари за безсмислени дейности.
 • Бах Маа Му
  Отговор
  4 14:24  04.10.16
  Ай стига бе, "оня с коня" как още не се е изказал квалитетно?

Напиши коментар:


Публикувай