5 Октомври, 2016 13:20 1 568 0

Нобеловата награда за химия отиде при най-малките машини

  • нобелова награда-
  • химия-
  • молекулярно ниво-
  • малки-
  • нобелови награди
Нобеловата награда за химия отиде при най-малките машини - 1
Снимка АП/БТА

Нобеловата награда за химия за 2016 г. бе присъдена за развитието на най-малките машини в света.

Жан-Пиер Соваж, Фрейзър Стодарт и Бернар Феринха ще си поделят наградата от 8 млн. крони за разработването на машини на молекулярно ниво.

Нобеловата награда за химия отиде при най-малките машини

Машините, замислени от тазгодишните лауреати, са хиляди пъти по-тънки от косъм. Те могат да изпълняват задачи благодарение на контролируемото си движение и пренасят химията на ново ниво, непознато ни до сега.

„Те създадоха молекули, чиито движения могат да бъдат контролирани и по този начин могат да изпълняват задачи, когато към тях се добави енергия... Молекулярните машини най-вероятно ще бъдат използвани за разработване на нови материали, сензори и системи за съхранение на енергия“, заявиха от Нобеловия комитет, който оповести имената на победителите.

Нобеловата награда за химия отиде при най-малките машини

Отличените с тази награда за 2015 г. бяха Тумас Линдал, Пол Модрич и Азиз Санджар за изследване механизма на възстановяване на ДНК.

Досега Шведската академия на науките е раздала 107 награди за постижения в химията, като само четири от тях да били присъдени на жени - Мария Кюри, Ирен Жолио-Кюри, Дороти Ходжкин и Ада Йонат.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА