1 263 5

Турция: Не сме окупатори

Риск от регионална война заради присъствието на турски военни в Ирак

Снимки: БТА/ AP
Снимки: БТА/ AP
Денис Джамбазов

Турция отговори на иракските власти, които призоваха турските войски да се изтеглят от северната част на страната - в противен случай има риск от регионална война.

Ирак призова Турция да изтегли войските си от северната част на страната. В противен случай има опасност от регионална война, заяви по държавната телевизия иракският премиер Хайдер ал Абади. Заради спора около освобождаването на град Мосул от „Ислямска държава“ Турция и Ирак си привикаха посланиците.

„Ние няколко пъти призовахме турската страна да не се намесва в делата на Ирак", каза Хайдер ал Абади. Действията на турското правителство не са приемливи. Ирак не иска война със съседна страна, но има опасност за такава.

Хайдер ал Абади реагира на решение на турския парламент от миналата седмица, с което Анкара продължава с една година военната операция срещу екстремистите в Ирак и в Сирия. Според Турция разполагането на войници в Северен Ирак е част от международната мисия, с която се подкрепят иракските сили в борбата срещу „Ислямска държава“. Иракското правителство обаче твърди, че то никога не е молело за такова нещо и разглежда турските войници като окупатори.

В северната част на Ирак – в базата „Башика“ - са дислоцирани около 150 турски военнослужещи и 25 танка, посочва „Хюриет“.

Турското външно министерство излезе с официална позиция, в която осъжда определението на иракското правителство за турските военни като „окупатори“. Ведомството посочва, че Турция ще запази своята решимост в борбата срещу тероризма – който застрашава националната й сигурност – и ще зачита териториалния интегритет на Ирак.

Искрите заради базата „Башика“ бяха запалени през месец декември миналата година, когато турските военни проведоха рутинна тренировъчна маневра. Лагерът на няколко пъти бе атакуван и от бойци на джихадистката групировка „Ислямска държава“.

Ирак


Още по темата

 • Ток тече между Турция и Ирак

  Ток тече между Турция и Ирак

  Турция обяви, че нейните войници ще останат на иракска територия, въпреки недоволството на местното правителство. Това беше заявено от турския ...
  6.10.2016
  1 937
  4
 • Ирак: Турция ще предизвика регионална война

  Ирак: Турция ще предизвика регионална война

  Иракският премиер заяви, че Турция рискува да предизвика регионална война, след като продължава да държи свои войски на територията на неговата ...
  5.10.2016
  2 395
  5

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • МИКО
  Отговор
  1 16:24  05.10.16
  НА ТОЗИ ТЛЪСТ АРАБИН ТУРЦИТЕ МУ ПАЗЯТ ЗАДНИКА !!! АКО СИ ЗАМИНАТ ИДИЛ ЩЕ ГО ОБЕЗЧЕСТИ И ОБЕЗГЛАВИ !!!МНОГО ПРОСТ АРАБИН !!! ДА СЕ МОЛИ,ЧЕ ТУРСКИТЕ ВОЙНИЦИ СА В СЕВЕРЕН ИРАК !!!
 • иии
  Отговор
  2 16:29  05.10.16
  Веднъж Турция вече пазила една държава цели 500години. Ирак, ако не ги изрита сега, ЩЕ ИМА ГОСТИ завинаги..
 • Картър
  Отговор
  3 17:58  05.10.16
  Хич не са окупатори, питайте кюрдите, те ще ви кажат най- добре какви са...
 • До иии
  Отговор
  4 21:26  05.10.16
  Е не ви ли опазиха,трябваше руснаци или гърци да ви пазят и езика и имената си щяхте да сте забравили.
 • Boqn
  Отговор
  5 21:38  05.10.16
  Boje moi vsi4ki sa tam no te ne iskat tursiq sme6nik takuf tursite sa tam ot 50 godini tam te imat baza tapi arabi amerikanskiq mi6lo

Напиши коментар:


Публикувай