Last news in Fakti

5 Октомври, 2016 14:38 1 003 10

Кери призова талибаните да сключат мир

  • джон кери-
  • талибани-
  • афганистан

Според него това е решението за конфликта в Афганистан

Кери призова талибаните да сключат мир - 1
Снимка: БТА/AP

Държавният секретар на САЩ Джон Кери призова талибаните да сключат мирна сделка с правителството на Афганистан, съобщи Fox News.

“Има път за постигането на достоен край на този конфликт. Това е конфликт, който не може да бъде спечелен на бойното поле“, заяви Кери по време на международната конференция за Афганистан в Брюксел.

Кери припомни, че мирното споразумение, подписано миналия месец от Гулбудин Хекматияр, който е ръководител на ислямската политическа партия „Хезб-и-Ислами“ и който беше ключова фигура в гражданската война в Афганистан през 90-те години, е „модел на това, какво е възможно“.

„Има няколко държави, които могат да помогнат това да се случи. Това са Русия, Китай, Иран и Пакистан, които трябва да осмислят своята роля в региона“, заяви Кери. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шшш

    0 0 Отговор
    е па сега какво стана ,убихте Усама бин Гаден , и сега предлагате мир на талибаните ,то така и на ИДИЛ -МИНДИЛ ще предложите мир и спокойствие.
  • 2 кроко

    0 0 Отговор
    Шшшш, американските л..норазмазвачи все се чудят как да лепнат на някой друг вината за помията, дето леят по света. От 80-те години се мешат в Афганистан и сега да сключели мирен договор, че и Русия, Китай, Иран и Пакистан да помогнели!

    Един терорист има повеч достойнство от тях - той поне има смелостта сам да извърши каквото си е наумил, а тия безгръбначни само гледат да замажат.
  • 3 tost

    0 0 Отговор
    А бе ,нали американците с терористи не преговарят :),очакваме вкючване от ПЛУЖАЦИТЕ защитаващи американските интереси:Стоян,Катъра и сие. ;)
  • 4 стоян георгиев

    0 0 Отговор
    трябва да стане както бе преди години в латинска америка.решението е талибаните да се разпуснат и да се включат в политическия живот на страната.

    Коментиран от #5

  • 5 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "стоян георгиев":

    Ся, може и някои от тях да имат образование, ама хора които от години се занимават с убийства по незнам си коя воля, какво могат да направят? Това ми звучи като пожарникарите дето стават премиери и се учат, учат, учат... ама вече им е късно за учене! При най-малкия проблем в тая страна с толкова много оръжие из населението, все някой ще грабне автомата и ще направи нова групировка, а от там и другите ще го последват я за да му се противопоствят със същите средства, я за да тръгнат след него. И какво става - затворен кръг. На тия им трябва яко диктатура 3 поколения напред докато се изкорени тая дива мюсюлманска психика. Чак след това има смисъл да мислят за демокрация. Не става ей-така от днес за утре има-няма 15 години и готово. Както казват англичаните "За да възпиташ един човек, трябва да си възпитал баба му!"

    Коментиран от #6

  • 6 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "кроко":

    ами те са дефакто в диктатури до идването на американците и кво се постигна до сега?афганистан е бил винаги военна зона на хора дето са в цивилизационно ниво от средните векове.американците се захванаха да ги култивират и образоват,не щото искаха ,а защото там се настани ал каида,а и си видяха грешката като подкрепиха муджихидините срещу ссср ,а не инвестираха в региона.сега поне могат да поправят грешката и да създадат базата на това което трябва да се случи,а именно инфраструктура,университети ,училища няква политическа класа и някъв икономически елит.няма да е лесно но да речем в камбоджа се получи що да не стане и тук?

    Коментиран от #7, #9

  • 7 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "стоян георгиев":

    Ами американците като махнаха диктатурите какво постигнаха? Дори и да приемем че диктатурите им е дошло време да се махнат, очевидно не това е начина с мюсюлманите. Ще поживеем и ще видим. За сега нещата са по-зле от колкото преди 5-6-7 години, щото тогава поне цялата територия си беше тяхна. И това се отанася и за Сирия и за Либия. Винаги има кръговрат, но въпроса е колко време ще отнеме и какви ще са последствията през това време.

    Коментиран от #8

  • 8 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "кроко":

    тук се съгласих нека видим кво ще стане,но нека и видим кво е направено преди това.американците както казах на доста места са прилагали тези системи и те са работили.не виждам нищо по-зле от преди години за света като цяло и за нас в частност.

    Коментиран от #10

  • 9 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "стоян георгиев":

    И я кажи, в тази връзка, какъв им беше проблема на америкаците със Садам? Той е дошъл именно с тяхна помощ на власт, а в Ирак нямаше талибани и тероризъм, нито пък хим. оръжия. Ама не им играеше по свирката - заради демокрацията ли стана тая работата или именно заради петрола?
  • 10 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "стоян георгиев":

    Ами тия мюслита, дето приждат към Европа, ако не са лошо за нас и Европа въобще, не знам какво друго може да те оплаши.
Новини по държави: