2 083 6

Роми живеят в имението на Лев Толстой

Роми живеят в имението на Лев Толстой
Венцислав Михайлов

Тулските градски и федерални власти са загрижени за появата на незаконни цигански къщи в района на Ясна поляна. Имението на известния руски писател Лев Толстой е обявено за паметник на историята и културата. В ситуацията обаче не са виновни само ромите, пише руското издание „Взгляд“.

При проверка на министерството на природните ресурси и екологията в местното опитно горско стопанство са открити близо 80 незаконни цигански постройки. Те са разположени на около 2,8 ха.

От горското стопанство в Ясна поляна вече са подали иск в съда за премахването на тези сгради. От своя страна съдът не може да даде ход на делото, защото никой от ромските семейства не иска да се яви в съда. Следващото заседание е насрочено за 20 октомври, но никой не дава гаранции, че процесът може да тръгне. Телевизия НТВ разкри, че тези незаконни цигански постройки се намират на територията на горското стопанство от средата на 80-те години на миналия ХХ в.

„На практика виновни са самите чиновници, които не са забелязали как под носа им е изникнало това ромско селище. Как през 80-те години на миналия ХХ в. са се строили тези домове и никой не е видял. Това намирисва на корупция “, коментира за в. „Взгляд“ политологът Фьодор Бирюков.

Правозащитници отбелязват, че полицията и местните чиновници трябва по-решително да се борят с незаконното строителство. Направиш ли един компромис, то той влече друг.

През март в Тулска област възникна подобен проблем. В селището Плеханово над 300 къщи останаха без газ. Пристигналите на място аварийни екипи установили, че над захранващото трасе са изградени незаконни къщи, които дори се включили незаконно към газопровода. Това принуди властите по бързата процедура да извадят разрешение за премахването на 118 незаконни къщи.

Русия


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • толстой
  Отговор
  1 14:12  06.10.16
  Циганите бяха най привилегированата прослойка по времето на руското робство в България ! Тогава се развъдиха много и се научиха да крадът от ТКЗС то и сега им берем ядовете!

  Коментиран от #4

 • До 1
  Отговор
  2 16:06  06.10.16
  Пьлни глупости пишеш.При селянина Бай Тошо рьждясалите бачкаха и нямаше безработен циганин-всички работеха в най мрьсните производства-циментови заводи,тухларни,каменоломни ....и нямаше мьрдане и мрьнкане-а за соц.помощи да не говорим.А ако някой от тях направеше золум-правеха го синьо жьлтеникав от бой....

  Коментиран от #3

 • т79б
  Отговор
  3 18:35  06.10.16

  До коментар #2 от "До 1":

  Нищо не работеха и то не само циганите а и голяма част от българите ! По цял ден се подпираха и десет човека гледаха двама как работят и заплатите бяха точно такива-на дванадесет човека колкото на двама/ по 40-50 долара на човек/ А циганите и турците бяха особено привилегировани . Например влизаха без приемен изпит във вузовете! Селскостопанските кражби бяха нещо в редъ на нещата !

  Коментиран от #5

 • Гост
  Отговор
  4 18:42  06.10.16

  До коментар #1 от "толстой":

  Тогава и българи се въдеха,ама това си го пропуснал.А да се краде от държавата беше национален спорт,и не беше престъпление. имаше бол за всички. Работника с шепи, шефа с камион. Как се прави 4-ката къща вила, и после и къщи на децата. Сметни го 800 квадрата по 700 евро 560 000 евро сегашни пари,не моИш ги извади с работа сега, никой път.И проблема не е сега ,че циганите се напоиха с помощи и се развъдиха,а ,че българите се циганизираха.
 • Гост
  Отговор
  5 18:55  06.10.16

  До коментар #3 от "т79б":

  Те и сега пак са така. Гледам ги във ВИК,станала авария.Петнадесет човека наредени около дупката,един вътре и копае,на всеки 5-10 минути излиза,и друг влиза, и още 5 се подпират на багера, двама уговарят собственика на имота,пред дупката да ги почерпи,с ракийка и мезе.За тези от чистотата,няма изобщо да ги споменавам.
 • antimediator
  Отговор
  6 19:13  06.10.16
  Да не ни хвана за слушатели ?! Точно по времето на развития социализъм се наложи модела на двудетното семейства. Наложи се защото стандарта на живот бе нисък и не позволяваше повече. Какви 800 квадрата, какви 700 евро, какви 5лв...?! Кой от онези години има 800 квадрата жилищна площ с цена от 700 евро на квадрат?!

Напиши коментар:


Публикувай