1 755 0

Десетки афганистански войници са изчезнали в САЩ

За по-малко от две години 44 души са се измъкнали от военните бази

Десетки афганистански войници са изчезнали в САЩ
Снимка АП/БТА
Милена Трачева

Десетки афганистански войници, посетили Съединените щати за военно обучение, са изчезнали от януари 2015 г. Тези данни бяха оповестени от Пентагона, като се предполага, че бегълците вероятно живеят и работят нелегално в Америка, съобщава Радио Свободно Европа.

Говорителят на министерството на отбраната Адам Стъмп заяви пред Ройтерс, че местонахождението на 44 афганистански войници е неизвестно.

От 1 септември осем афганистански войници са напуснали американски военни бази без разрешение.

Неназован официален източник от министерството на отбраната на САЩ заяви, че високият брой изчезнали афганистански войници е обезпокоителен и "необичаен".

Пентагонът е започнал "оценка на начините за укрепване на" скрининговите процедури в програмата за обучение, каза Стъмп.

Около 2200 афганистански войници са получили военна подготовка в САЩ от 2007 г. насам. От 2002 г. страната е отделила повече от 60 милиарда долара за обучение и оборудване на афганистанските сили за сигурност.

Петнадесет години след началото на американската инвазия, която свали режима на талибаните, Афганистан остава една от най-бедните и политически нестабилни страни в света.

САЩ


Напиши коментар:


Публикувай