1 936 4

Ток тече между Турция и Ирак

Анкара отказва да отзове войските си

Росен Стойчев

Турция обяви, че нейните войници ще останат на иракска територия, въпреки недоволството на местното правителство. Това беше заявено от турския премиер Бинали Йълдъръм, цитиран от India.com.

“Няма значение какво казва иракското правителство. Турските войски ще останат в страната, за да се борят с Ислямска държава. Не разбирам тяхната реакция. Ние се опитваме да избегнем принудителна промяна в демографската характеристика на региона“, заяви Йълдъръм.

Иракският премиер Хайдер ал Абади заяви, че Турция рискува регионална война с действията си. В момента на иракска територия има разположени 2000 турски военни.

Днес Багдад призова за извънредна среща на Съвета за сигурност на ООН. Основна тема ще е решението на турското правителство да удължи престоя на своите военни в Ирак с още една година.

 

 

Турция


Още по темата

 • Турция: Не сме окупатори

  Турция: Не сме окупатори

  Турция отговори на иракските власти, които призоваха турските войски да се изтеглят от северната част на страната - в противен случай има риск от ...
  5.10.2016
  1 262
  5
 • Ирак: Турция ще предизвика регионална война

  Ирак: Турция ще предизвика регионална война

  Иракският премиер заяви, че Турция рискува да предизвика регионална война, след като продължава да държи свои войски на територията на неговата ...
  5.10.2016
  2 393
  5

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • tost
  Отговор
  1 19:41  06.10.16
  Te в България си бяха оставили войските за 500г ,добре че беше Чичо Иван ,та да си махнат турския бутуш от нашите земи.
 • Българин
  Отговор
  2 08:51  07.10.16
  Жалко са слепоците, сега под Американски ботуш няма никакво земеделие металургия икономика е по не на български фирми.
 • klp
  Отговор
  3 10:01  07.10.16
  Чакаме коментари и за Руския ботуш а сега и за Американския ботуш хади историци къде сте
 • Мехмед
  Отговор
  4 22:43  07.10.16
  Ирак да се сърди на себе си! Те там нямат контрол това е там Кюрдистан. Турците са взели разрешение от тях! Там иракски сили не могат да влезнат, освен ако не искат да се блъскат с пешмергета. първо да си възстановят властта та после.. и какво би станало ако поискат разрешение от иракското правителство, след като Барзани не дава такъв? Нищо! Те първо се разберат с него!

Напиши коментар:


Публикувай