644 1

Гутериш: Ще служа на най-уязвимите

Първи думи на бъдещия генерален секретар на ООН

Гутериш: Ще служа на най-уязвимите
Снимка: БТА/AP
Росен Стойчев

„Като генерален секретар на ООН ще служа на най-уязвимите“. Това заяви Антониу Гутереш, който е следващият генерален секретар на ООН, цитиран от Би Би Си.

Съветът за сигурност на ООН вече прие резолюция, с която предлага Гутериш за генерален секретар на организацията. Следващата седмица Генералната асамблея трябва да се срещне, за да гласува мандата на бившия португалски премиер.

„Ще опиша това, което чувствам в момента с две думи – благодарност и смирение. Аз съм смирен пред огромните предизвикателства пред нас. Тази ужасна сложност на модерния свят. Аз ще служа на най-уязвимите. Жертвите на конфликти, войни, бедността, нарушаването на правата и несправедливостта“, заяви Гутериш.

„Той има опит като португалски премиер. Има широки познания по международните дела. Той е прекрасен избор. Интелектът му ще служи добре при ръководенето на ООН в този решителен период“, коментира избора на Гутериш действащият генерален секретар на организацията.

„Той е човек, който говори с всички и слуша всички. Това е чудесен избор и се радвам, че всички се обединихме около него“, заяви постоянният посланик на Русия в ООН Виталий Чуркин.

Според британският посланик в ООН Матю Райкрофт „Гутериш има морален авторитет, заради който е спечелил поста“.

 

САЩ


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Хомохобит
    Отговор
    1 21:11  06.10.16
    Аз съм хомосексуалист и съм много уязвим, очаквам да си изпълните обещанието...

Напиши коментар:


Публикувай