Last news in Fakti

7 Октомври, 2016 12:11, обновена 7 Октомври, 2016 13:36 1 944 3

Президентът на Колумбия печели Нобеловата награда за мир за 2016 г. 

  • нобел-
  • мир-
  • колумбия-
  • хуан мануел сантос
Президентът на Колумбия печели Нобеловата награда за мир за 2016 г.  - 1
Снимки: БТА/АР

Президентът на Колумбия Хуан Мануел Сантос получава Нобеловата награда за мир за 2016 година, съобщи Норвежкият нобелов комитет в Осло.

Сантос изигра водеща роля при сключването на споразумението за мир с марксистките бунтовници от Колумбийските революционни въоръжени сили (ФАРК). Договорът сложи край на войната между властите в Богота и бунтовниците.

"Наградата е за колумбийския народ, който допринесе за този мирен процес и за онези, които представляват безбройните жертви на гражданската война в Колумбия", гласи съобщението на комитета.

Президентът на Колумбия печели Нобеловата награда за мир за 2016 г. 

Сантос беше смятан за основен фаворит за наградата до неделя, когато колумбийците отхвърлиха на референдум мирното споразумение между правителството и партизаните от ФАРК. Въпреки това Нобеловият комитет отчита заслугите на Сантос като основен архитект на историческото споразумение в латиноамериканската държава.

Президентът на Колумбия печели Нобеловата награда за мир за 2016 г. 

Нобеловата награда за мир има парично измерение от 8 милиона шведски крони (930 000 долара). Церемонията по връчването й ще е на 10 декември в Осло.


 

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    0 0 Отговор
    бабата що не и дадоха!!!???
    1млн бежанци е спасила от удавяне,и сега европа няма да има отрицателен приръст!!
    по 5-6 Алита,Айшета и Салитаса им гарантирани иниум!!!!

    Коментиран от #2

  • 2 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Kcaniba":

    На бабата ще и дадат ig nobel - за каквото и да и го връчат, все ще е с дълбоки заслуги!
  • 3 Бай хой

    0 0 Отговор
    Тия от нобеловата комисия нацяло изтрещяха. Та нали предложението за мир не се прие и нищо ново не се случи.

    След връчването на наградата на обаньаньа сега и това доживяхме, да се награждават несбъднати хамерикански проекти. Сигурно не са си представяли и не са били подготвени за отказ. Направо избиха рибата.
Новини по държави: