791 0

Икономическите санкции над Мианмар са вече история

Президентът Обама подписа указ, с който отмени изцяло наложените над страната санкции

Икономическите санкции над Мианмар са вече история
Снимка АП/БТА
Милена Трачева

Президентът на САЩ Барак Обама подписа указ, с който вдигна икономическите санкции, наложени на Мианмар. Това бе кулминацията в подобряването на отношенията между двете страни, за което администрацията на Обама работеше усилено през последните няколко години.

Санкциите бяха въведени след 1989 г., когато в страната беше наложена военна диктатура.

През последните пет години обаче, югоизточната азиатска страна, известна в миналото с името Бирма, е направила значителни политически реформи, които слагат край на продължилото десетилетия репресивно военно управление.

Обама обяви плановете си за премахване на санкциите миналия месец, когато новият граждански лидер на Мианмар, Нобеловият лауреат за мир Аун Сан Су Чжи, посети Белия дом.

При подписването на указа Аун Сан Су Чжи призова американците да посетят страната и "да реализират печалба".

Макар по-рано тази година санкциите да бяха смекчени, много американски компании и банки останаха подозрителни към един от последните неразработени пазари в Азия.

Санкциите забраняваха на американски фирми и чуждестранни инвеститори, използващи американски финансови услуги, да сключват сделки с над 100 компании, свързани с бившата военна хунта.

Настоящият декрет, подписан от Обама вдига забраната и върху вноса на нефрит и рубини от Мианмар и премахва банковите ограничения.

Мианмар произвежда повече от 90 % от рубините по света, като червените камъни, добивани в страната са отличени за своята чистота и цвят. „Долината на рубините” в Мианмар, планинската област Могок, на 200 км на север от Мандалай, е известна с редките си яркочервени рубини, сини сапфири и зелени нефрити.

САЩ


Напиши коментар:


Публикувай