742 0

Обама за световните проблеми

Американският президент разсъждава за бъдещето в статия за британското списание The Economist

Обама за световните проблеми
Снимка: БТА/АР
Анатоли Стайков

„Където и да отида тези дни, у дома или в чужбина, хората ме питат един и същ въпрос: какво се случва в американската политическа система? Как може страната, която се е възползвала, може би повече от всяка друга, от имиграцията, търговията и технологични иновации изведнъж попадна под въздействието на щама на антиимигрантския и анти-иновационен протекционизъм?“

С тези два въпроса започва статията си американският президент Барак Обама за британското списание The Economist.

„Вярно е, че има известна тревожност над силите на глобализацията, имиграция и технологията, които се улавят в Америка“, пише Обама. По думите му това не е „нито нов, нито различен вид недоволство, което тепърва ще се разпространява по целия свят“. Често то се проявява в скептицизъм към международни институции, търговски споразумения и имиграцията, смята държавният глава. Обама дава пример с британския вот за напускане на Европейския съюз и възхода на популистките партии по целия свят.

Някои от причините за недоволството се коренят в легитимните опасения за дългосрочни икономически процеси, пише Обама. „Глобализацията и автоматизацията отслабиха позицията на работниците и тяхната способност да си осигурят прилична заплата. Твърде много потенциални физици и инженери прекарват кариерата си във финансовия сектор, вместо да прилагат своите таланти и да правят нововъведения в реалната икономика, смята стопанинът на Белия дом.

„Подобно нещо вече се е случвало в историята“, пише президентът, но заключава оптимистично: „Ние преодоляхме тези страхове и ще го направим отново.


 

САЩ

Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай