Last news in Fakti

8 Октомври, 2016 21:39 3 729 1

Холандия мести златото си във военна база

  • холандия-
  • злато-
  • холандската централна банка-
  • златен резерв-
  • премества-
  • амстердам-
  • сигурност

Холандската централна банка реши да премести златото си от Амстердам в бивша военна авиобаза

Холандия мести златото си във военна база - 1
Снимка АП/БТА

Холандската централна банка (DNB) ще премести златния резерв на страната от центъра на Амстердам в помещения на министерството на отбраната, намиращи се в близост до Зайст, съобщи информационният сайт Dutch news.

Същият "паричен център", който е ще се намира на територията на бивша военна авиобаза, ще бъде използван и като централа за разпространение на банкноти и щаб за следене и унищожаване на фалшиви пари.

Смяната на локацията едновременно ще реши проблемите, свързани със сигурността и трафика на авоари, които се появиха след 2011 година. Мерките, необходими за опазването на златото се оказаха проблем както за персонала на банката, така и за посетителите ѝ.

От съображения за сигурност на холандската съкровищница ще бъде преместена в началото на 2022 г. Холандия има 189 тона злато, на стойност 23 милиарда евро, които се съхраняват в страната. Холандското правителство има депозити в Ню Йорк, Отава и Лондон, които са в размер на 612 тона. През 2014 г. обаче. 122,5 тона холандско злато се върна обратно в Амстердам от Ню Йорк.

Централните банки по цял свят започнаха да купуват злато след 2011 г. Много суверенни нации изтеглиха златото си от Федералните резерви на Ню Йорк и Лондон, където се съхранява по-голямата част от златото на централните банки. 

Мястото, където ще се премести федералният златен резерв е Камп Ню Амстердам, известна още като база Сустерберг. Това е бивша военна въздушна база на Кралските военновъздушни сили на Холандия. Първоначално е била построена за летище през 1911 г., но през 1913 г., холандската армия купува терена и създава армейска авиационна дивизия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Трол

    0 0 Отговор
    "Много суверенни нации изтеглиха златото си от Федералните резерви на Ню Йорк и Лондон, където се съхранява по-голямата част от златото на централните банки."
    Ама краварските колеги врещят като ярета, че нашето било при руснаците. Сега защо не врещите?
Новини по държави: