967 5

Меркел на обиколка в Африка

Канцлерът ще търси лек срещу икономическите причини за миграцията

Снимка: БТА/АР
Снимка: БТА/АР
Анатоли Стайков

Германският канцлер Ангела Меркел обеща подкрепа за стабилизирането и развитието на Мали, предаде ДПА. Бамако е първата спирка от тридневната обиколка на Меркел в Африка.

Федералният канцлер идва на Черния континент, за да търси по-добри условия за частни инвестиции. Крайната цел е да бъдат неутрализирани икономическите причини за миграцията на север. 

Меркел беше посрещната с почести на аерогарата в Бамако. Там тя се срещна с германски войници, които участват в мироопазващата мисия на ООН в страната. 

„ООН обмисля коя страна може да замени хеликоптерите, които Холандия планира да изтегли за поправки“, заяви Меркел. 

Тя е първият германския канцлер, който посещава Мали. Повече от 550 германски миротворци участват в опитите за стабилизиране на северните райони на африканската страна. Те попаднаха под контрола на ислямисти през 2012 година. Година по-късно те бяха изтласкани в началото на 2013 от френски бойни части, но в района все още действат въоръжени групи. 

Утре канцлерът ще пътува до Нигер – поредната държава, определяна като ключова при транзита на мигранти към Стария континент. Последната й спирка на Черния континент е Етиопия, в която по-рано днес беше обявено извънредно положение. 


 

Мали


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 22:18  09.10.16
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Килъри Клинтън
  Отговор
  2 02:37  10.10.16
  Пратила съм я да събира нови германци.
 • Gzila
  Отговор
  3 06:11  10.10.16
  Tq iska da razbira s tezi za emigranskite kontroli toest gulposti
 • кроко
  Отговор
  4 09:48  10.10.16
  Поне да си беше сложила едни очила, че тя хайвана, к'вато е късогледа, не знам как си въобразява че ще го намери тоя "лек"! Другия вариант е да чака "лека" сам да и потропа на вратата, донесен от група емигриращи африкански научни работници ;)
 • Нафарфорий
  Отговор
  5 09:57  10.10.16
  Немците правят първа копка на сапунена фабрика!

Напиши коментар:


Публикувай