1 720 1

Ердоган пое по пътя към тоталната власт

Близо ли е Турция до превръщането в президентска република?

Ердоган пое по пътя към тоталната власт
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

Нееднократно турският президент Реджеп Ердоган и неговият антураж са изразявали желание за промяна на действащата конституция в страната. Вече е даден ход на това действие.

Управляващата Партия на справедливостта и развитието (AKP) ще внесе предложение в парламента за конституционни промени, сред които и президентска система на управление.

Министър-председателят Бинали Йълдъръм заяви, че финалното решение ще бъде взето от народа – ако първо предложението мине в парламента, съобщи „Дейли Сабах“.

„Промяна на системата, която ще създаде силна политическа воля, е от съществена необходимост за страната ни“, заяви турският премиер.

За промяна на конституцията и създаване на президентска система на управление се заговори още преди опита за преврат в Турция през месец юли. През ноември миналата година говорител на турското президентство заяви, че в страната може да бъде проведен референдум на тази тема.

Ибрахим Калън заяви, че такъв важен въпрос не може да бъде решен без допитване до народа. „Новата конституция и президентска система на управление са необходими за изграждането на една нова Турция“, заяви Реджеп Ердоган пред Анадолската агенция през месец януари.

След опита за военен пуч в Турция започнаха масови преследвания на гюленистите – сочени за организатори на метежа – а под ударите на властта попаднаха и хора, противопоставящи се на управлението на AKP. Според анализатори опитът за преврат е увеличил желанието на турския народ страната да бъде управлявана по-твърдо, което може да донесе успех на референдума. Преди това обаче той трябва да бъде прокаран в парламента.

Турция


Още по темата

 • I have a dream по турски

  I have a dream по турски

  Половин година след опита за военен преврат в Турция парламентът прокара черно на бяло дълго лелеяната и бленувана мисъл в главата на Реджеп Ердоган ...
  25.01.2017
  2 060
  3
 • Турция не може да чака вечно за нова конституция

  Турция не може да чака вечно за нова конституция

  Турският вицепремиер Нуман Куртулмуш заяви, че Турция не може да чака вечно за нова конституция, съобщи вестник „Хюриет“. „Това ...
  29.03.2016
  958
  2
 • По пътя към президентска република

  По пътя към президентска република

  Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че Турция се нуждае от промяна на политическата система. Държавният глава за пореден път изрази желанието си ...
  28.01.2016
  1 389
  3
 • Референдум в Турция за президентска република

  Референдум в Турция за президентска република

  Говорител на турското президентство заяви, че в страната може да бъде проведен референдум за промяна на конституцията и създаване на президентска ...
  4.11.2015
  875
  0

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Хасан
  Отговор
  1 17:03  12.10.16
  Готвим се да ставаме част от руската федерация и за целта трбва да имаме назначен от Путин лидер с доживотни правомощия (или поне докато на Путин не му хрумне нещо друго)! Ако пък е и с тъмно минало нкато Ердога, чок гюзел щото те диктаторите нали за това се разбират така добре помежду си!

Напиши коментар:


Публикувай