Last news in Fakti

12 Октомври, 2016 14:49 2 106 1

Ердоган пое по пътя към тоталната власт

  • турция-
  • ердоган-
  • власт-
  • президент-
  • конституция-
  • президентска република

Близо ли е Турция до превръщането в президентска република?

Ердоган пое по пътя към тоталната власт - 1
Снимка: БТА/ AP

Нееднократно турският президент Реджеп Ердоган и неговият антураж са изразявали желание за промяна на действащата конституция в страната. Вече е даден ход на това действие.

Управляващата Партия на справедливостта и развитието (AKP) ще внесе предложение в парламента за конституционни промени, сред които и президентска система на управление.

Министър-председателят Бинали Йълдъръм заяви, че финалното решение ще бъде взето от народа – ако първо предложението мине в парламента, съобщи „Дейли Сабах“.

„Промяна на системата, която ще създаде силна политическа воля, е от съществена необходимост за страната ни“, заяви турският премиер.

За промяна на конституцията и създаване на президентска система на управление се заговори още преди опита за преврат в Турция през месец юли. През ноември миналата година говорител на турското президентство заяви, че в страната може да бъде проведен референдум на тази тема.

Ибрахим Калън заяви, че такъв важен въпрос не може да бъде решен без допитване до народа. „Новата конституция и президентска система на управление са необходими за изграждането на една нова Турция“, заяви Реджеп Ердоган пред Анадолската агенция през месец януари.

След опита за военен пуч в Турция започнаха масови преследвания на гюленистите – сочени за организатори на метежа – а под ударите на властта попаднаха и хора, противопоставящи се на управлението на AKP. Според анализатори опитът за преврат е увеличил желанието на турския народ страната да бъде управлявана по-твърдо, което може да донесе успех на референдума. Преди това обаче той трябва да бъде прокаран в парламента.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан

    0 0 Отговор
    Готвим се да ставаме част от руската федерация и за целта трбва да имаме назначен от Путин лидер с доживотни правомощия (или поне докато на Путин не му хрумне нещо друго)! Ако пък е и с тъмно минало нкато Ердога, чок гюзел щото те диктаторите нали за това се разбират така добре помежду си!
Новини по държави: