2 933 9

Турция: Членството ни в ЕС вече не е приоритет

Видяхме кой е наш приятел, заяви съветникът на турския премиер

Снимка: БТА/ AP
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

Присъединяването към Европейския съюз или изграждането на по-близки отношения с блока в момента не е приоритет за Турция. Това заяви пред руски журналисти Мехмет Акарджа – главен съветник на премиера Бинали Йълдъръм.

Според Акарджа европейската перспектива е загубила популярност заради събитията през последните месеци, но заяви, че ще бъде прекалено емоционално решение, ако Анкара откаже да си сътрудничи с Брюксел.

„В последно време турският народ преживя големи сътресения и видяхме кой наистина ни е приятел и партньор и кой предпочита собствените си интереси“, заяви Мехмет Акарджа, цитиран от ТАСС.

Съветникът на турския премиер постави под въпрос дали е разумно за Турция да се присъедини в ЕС в момент, в който общността изживява тежки икономически моменти.

През последните месеци се влошиха отношенията по оста Анкара – Брюксел. Турция поиска безвизов режим за своите граждани, но ЕС отказа, защото страната не е изпълнила необходимите критерии за това.

Турция


Още по темата

 • Турция и САЩ: Точка на замръзване

  Турция и САЩ: Точка на замръзване

  Кой е най-верният съюзник на Турция в геополитически смисъл? Отговорът на пръв поглед изглежда лесен – американците. От десетилетия Вашингтон и ...
  16.10.2016
  2 565
  0

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • раптор
  Отговор
  1 16:37  12.10.16
  Има надежда за ЕС все пак!
 • Хасан
  Отговор
  2 16:56  12.10.16
  Приорите са ни бурките, хиджаба, потурите и фесовете. Ще изнасяме анадолски камъни за ЕС и ще ядем руски газ!
 • Татяна
  Отговор
  3 17:23  12.10.16
  Ще бъде интересен "Великият Руско- Турски съюз".

  Коментиран от #8

 • Ей чоджук
  Отговор
  4 17:26  12.10.16
  Анадък? КАТ си изтъках платното да ти с.ра на кросното. Хванахме газта на Европа а да видим какво хоро срещу Турция е тропа! Тихо и по терлички защото ще зъзнат кат бездомници на улица самички. Аферим на Русия, Евала на Туркия, язък ви на Булгаристания!

 • Гост
  Отговор
  5 18:14  12.10.16
  Надежда в шестък
 • Кранчет ке бъде у Туркия
  Отговор
  6 20:03  12.10.16
  На Стамбула града голяма пак ще ми правят метаня! Не само ръка ша му целуват ами за газчица и топло може и нещо др. Да надуват. Да живее деРмокрацията в Булгаристан! Дръжте са за Митов, той катбръмбар ша на заведе до .овното!
 • Киро
  Отговор
  7 20:21  12.10.16
  Гроздето е кисело, нали Мехмет! Да си знаете, че в ЕС нямате място!
 • раптор
  Отговор
  8 21:27  12.10.16

  До коментар #3 от "Татяна":

  Руснаците не бихме го нарекли велик! Далавера да има, пък друго от тия не очакваме!
 • Мислете
  Отговор
  9 21:28  12.10.16
  Турция ша духа сериозно, каквото и да е, ако се зареже тотално с Европа. Без филиалите на крупните европейски корпорации на територията и работата е зарзават, некачествен текстил, и недостатъчен за капацитета и туризъм, който в такава ситуация ще западне! Неминуемо! При разрив с Европа, "умира" и силният и в момента международен транспорт! Така че, как беше... Анадък! Т'ва е положението.

Напиши коментар:


Публикувай