Last news in Fakti
  Тема: Украйна

14 Октомври, 2016 16:44 1 363 2

Неясноти около срещата на „Нормандската четворка“

  • нормандска четворка-
  • русия-
  • германия-
  • неясноти-
  • ангела меркел-
  • франция

Според Берлин е важно преговорите за постигане на мир в Източна Украйна да продължат

Неясноти около срещата на „Нормандската четворка“ - 1
Снимка: БТА/ AP

Германският канцлер Ангела Меркел е готова да покани в Берлин руския президент Владимир Путин на среща за Украйна. Правителственият говорител Щефан Зайберт подчерта на пресконференция, че е важно да се продължат преговорите за постигане на мир в Източна Украйна. 

„Това може да е към момента и директен, личен разговор ако предпоставките за напредък са налице“, заяви Зайберт. Според него целта на активното посредничество е да се спре по-нататъшната дестабилизация на Източна Украйна. Според говорителя на германското външно министерство Мартин Шефер Берлин продължава да работи интензивно за подготовката на нова среща на „Нормандската четворка“ (Германия, Франция, Русия, Украйна). Засега не се посочва конкретна дата за срещата. 

Още новини от Украйна

По-рано руският посланик във Франция Александър Орлов каза за радио Europe 1, че следващата среща на четворката ще е на 19 октомври в Берлин. Кремъл обаче не е потвърдил тази информация. Самата Ангела Меркел заяви на съвместна пресконференция с президента на Нигерия Мухамаду Бухари , че решение за среща в „нормандския формат“ в Берлин през следващата неделя засега не е взето и „въпросът остава открит“ докато не завършат срещите на работно ниво.

Ако срещата в Берлин се осъществи, тя ще е първата за Владимир Путин след началото на украинската криза. След анексирането на Крим през пролетта на 2014 г. Ангела Меркел не е посещавала Москва.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай хой

    0 0 Отговор
    германия, франция, сащ и нато работиха усърдно по постигане на мир в северна Африка и Сирия и резултатите са на лице. Сега посягат и на украйна. Докога светът ще търпи неоробовладелците да узурпират властта и да сеят войни по света?
  • 2 меркелита

    0 0 Отговор
    ко да напраат руснаците за да стабилизират осрайна? да и пуснат пак газ без пари; да и опростят дълговете; да и върнат територии дето не са тяхни; да си изтеглят някакви войски по-назад сякаш това ще има значение; да спрат да ги бомбандират, щото украинците са тъпи и е се сещат да се махнат от позициите си... и друго какво още?
Новини по държави: