Last news in Fakti

14 Октомври, 2016 18:15 30 687 19

В Турция намериха 50 нацистки самолета

  • турция-
  • самолети-
  • германия-
  • нацисти-
  • намериха-
  • кайсери-
  • focke-wulf

Унищожени по заръка на американците

В Турция намериха 50 нацистки самолета - 1
Снимки: Wikipedia

В Турция намериха 50 самолета, заровени по заръка на Съединените американски щати, съобщи „Хюриет“. Летателните машини Focke-Wulf FW-190A3 са били открити в централната анадолска провинция Кайсери.

Самолетите, използвани от нацистите по време на Втората световна война, са изчезнали през 1947 година. По официални данни липсват 72 от тях, но 50 са били намерени. Информация за местоположението им е имало още преди седмици, но опитът за военен преврат е забавил екипа изследователи.

Сътрудничеството между Турция и Германия продължава след Първата световна война и прокарва пътя за производство на Junkers A-20. В южната ни съседка отваря врати и първата фабрика. През 1941 година турските власти и нацисткият режим подписват търговско споразумение.

Турците продават желязо и руда на нацистите, а в замяна получават 72 самолета Focke-Wulf FW-190A3. Те пристигат в Турция през 1943 година и са дислоцирани в пет различни провинции. Близо 50 от тях са изпратени в Кайсери, преди да изчезнат през 1947 година – две години след края на Втората световна война.

Какво се случва с тях? „Дейли Сабах“ пише, че по заръка на американците турците ги унищожават и „погребват“ под летище в Кайсери. Улухан Хасдал, който се занимава със случая от 25 години, заяви и каква е причината за тази заръка.

Американците искали да пласират някъде свои самолети, останали непродадени след Втората световна война. „САЩ са искали да ни дадат самолетите дори безплатно. Имали са само едно условие – да унищожим германските самолети“, заяви Хасдал.

Той добави, че е провел разговори и с немските власти. От тях станало ясно, че самолетите са били изключително устойчиви на корозия и са можели да летят дълго време след това.

Focke-Wulf FW-190A3 са едноместни самолети, чието производство започва в края на 30-те години на миналия век. Те са били използвани от военновъздушните сили на нацисткия режим по време на войната. Заедно с „Месершмит“ Bf 109 те се превръщат в гръбнака на „Луфтвафе“.

Отзивите за FW-190 са изключително позитивни и сред летците. Някои от асовете на Нацистка Германия са летели с тях – Ото Кител, Валтер Новотни и Ерих Рудорфер.

В Турция намериха 50 нацистки самолета


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 асът на асовете

    8 1 Отговор
    Ами да, махнете хубавите немски самолети и вземете американските барутници, колко познато звучи.
  • 2 Гьобелс

    9 2 Отговор
    Германците са велика нация!Жалко е че Хитлер не е успя сега щяхме да сме една развита държава под немски флаг а не жалка провинция на зоната на мрака!

    Коментиран от #3, #4, #5

  • 3 Бай хой

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Гьобелс":

    А лично ти щеше да си сигуно но третият рафт от ляво с аромат на жожоба.
  • 4 НЕразбирач

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Гьобелс":

    Мен ме е яд и че Франция я има, вместо Велика ГЕРМАНИЯ, но така е - тъпите американци и англичани...
  • 5 раптор

    1 3 Отговор

    До коментар #2 от "Гьобелс":

    За висшата раса, заддунавските овцекрадци са сгодни за градинари и прислуга, нищо, че бяхте техните слепи другарчета! И ако не шпрехаш, си изгорял! Нацист гаден! Такива, комунистите трепаха едно време! Много рядко, в суматохата, някой невинен да го отнесе! Направо съм от сигурен по-сигурен! Става въпрос за ситуацията в България... Да не се объркате!

    Коментиран от #8

  • 6 души от Душманин

    1 0 Отговор
    Картите ще се подредят. Качеството ще победи. Измекярите ще си платят.

    Коментиран от #7

  • 7 раптор

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "души от Душманин":

    Ти някви заклинания ли почна? Само с магия ще станете мъжкари, а не комплексари!
  • 8 Mercedes-Benz

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "раптор":

    сКлавянино не се притеснявай, като дойде момента ще видим кой кого. Едно време алкохолизирана ви армия подпираше слугите ви в България, затова бяха избити невинни хора от "народния" съд, НО сега вече стане ли патаклама, бъди сигурен че няма да има "lend lease" и ще трябва да разчитате на себе си, разбра ли ме руснЯче?! А за останалите, които са последователи на най-добрата идеология измисляна някога ще кажа само - 88 нашето време идва стягайте редиците!

    Коментиран от #9, #10

  • 9 раптор

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "Mercedes-Benz":

    Осъзнаваш ли, че си умствено изостанал ганиовец? Какви времена идват пък за вас? Не се очертава друго освен да сте най-бедните в ЕС! И дори това, да е добре, да не е африка, вие пак ще сте тъжни, слаби, плагиати, които искат да се харесат на всеки богат господин! С какво ще се похвалите пред себе си поне? Ето това вече е реално бъдеще! А що се отнася до нас... не се и съмнявам, че този клет народ ще скочи срещу нас, като олигофрен! Само, че тоя път нямаме силите да се бием с вашите богати господа! Направо ги изпепеляваме и тва е! Мойте братя няма да умират и после някви недоутрепани страхливци да им потъпкват паметта! ПОСТОЯННО! Дори те да са отдавна изгнили! Таа внимавайте на кого се заканвате и с кого се ее дори и пред компютъра! Тия неща ги виждаме!

    Коментиран от #12, #13, #15, #19

  • 10 ****

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Mercedes-Benz":

    Хихихи, имаш ли малко мустачки и налудничав поглед? Абе хора, лекувайте се!
  • 11 mediator37

    1 1 Отговор
    Един нормален човек - №2, да се изкаже и щатните руски тролове надуха тръбата.
    Че и нощна смяна тролят за двойна надница. Като им гледам нощните полюции - 23:34ч. , 0:07ч. , няма ли профсъюзи за вас? Че жени и приятели нямате и карате на самотно ръкоделие "направи си сам" е ясно, то с комплексари коя жена ще се събере. Ама цапате и нета с полюциите си. Спрете се малко! Починете си! И утре е нощ, пак тежко дежурство ви чака.
  • 12 Блядолик

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "раптор":

    раптор-е ,славянино,какъв българин си ти? БългАрия говори ли ти нещо на тебе, советский колхозник такъв!?
  • 13 кроко

    1 2 Отговор

    До коментар #9 от "раптор":

    Ти си един балкански ганьо, ама в по-особенна форма: някво грандоманче с комплекси, дето се мисли за руснак, щото според него са много велики. И като типичен ганьо, все си намираш поводи да оплюеш българите и България, без да си даваш метка че великата Русия до преди 15-на години вървеше по нашия път. Много си късопаметен, ганьо!
  • 14 ОНЯ

    1 1 Отговор
    ЗИГ ХАЙЛ
  • 15 Mercedes-Benz

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "раптор":

    Ето сКлавянино, виж българите какви "плагиати" са:

    http://www.chernomore.bg/izbrano/2015-07-07/edni-ot-nay-golemite-nauchni-otkritiya-sa-delo-na-balgari
  • 16 тосива

    0 0 Отговор
    Намерили!?...дръжки...,Меркел им ги е подарила. Както нашите глупаци подариха танковете на македонците.
  • 17 ERDr

    1 1 Отговор
    Тоя ваш Хитлер е направи подарък на Турция, разчитайки да я получи за съюзник. А нас ни е накарал да обявяваме война на САЩ и Великобритания и ни е оставил да се оправяме както можем с летящите крепости. Ме-109 с 1 оръдие 2 картечници, каквито сме имали, вече са били слаби за тях. Няколко ескадрили FW-190 не че щяха да изчистят небето над София, но поне нямаше да им позволят да правят каквото си искат. Ако Червената армия не беше влязла на Балканите, ония щяха да бомбят, докато не изравнят със земята София и после другите големи градове. Ама на Луковъ маршъ това не ви го казват. По-лесно е да се реве "хайл" и да се маат факли.

    Коментиран от #18

  • 18 Mercedes-Benz

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "ERDr":

    Г-н Клоун, спрете дрогата. Това, което написахте как го разбрахте с хвърляне на боб, гледане на кафе или "една жена ви го каза". Аман от смешници...
  • 19 Куку

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "раптор":

    Ти си хищник колкото моя ой е 30см.България никога повече няма да се управлява от неграмотни и мързеливи комунисти.
Новини по държави: