1 175 1

Литва иска да призове Горбачов в съда

Литовски прокурори ще искат обяснение от бившия президент за щурма на телевизионната кула във Вилнюс през 1991 г.

Литва иска да призове Горбачов в съда
Снимка: БТА/АР
Анатоли Стайков

Литва смята да разпита в съда бившия лидер на СССР Михаил Горбачов, съобщи сайтът ru.delfi.lt. Горби вероятно ще бъде призован като специален свидетел по делото за трагичните събития в литовската столица от зимата на 1991 г., който доведоха да смъртта на 14 цивилни.

На 13 януари 1991 г., 11 месеца преди разпадането на СССР, съветската армия щурмува телевизионната кула във Вилнюс и централата на литовската телевизия. При атаката пострадаха почти 500 човека, без да броим жертвите, а според непотвърдени източници цифрата е двойна.

Литовски прокурори многократно се опитваха да получат обяснение от бившия съветски президент за събитията, но Михаил Горбачов отказа да комуникира с офиса на главния прокурор във Вилнюс. Юристите не притежават възможности да задължат Горбачов да дойде в Литва и да даде показания.

Роднина на жертва от кървавите събития сега иска да започне отделно разследване на ролята на Горбачов в събитията. Според плана му Горби може да бъде призован със статут на специален свидетел. Във Вилнюс твърдят, че бившият президент на СССР няма как да не е знаел за планираната атака, но съзнателно е игнорирал информацията.

 

Литва


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • goni
    Отговор
    1 15:39  17.10.16
    А, стига бе?!:) Тия сериозно ли?!:) Дали си вярват?!:) Голям майтап! На тия са им платили Руснаците!:) Последните с най-голямо удоволствие биха разпънали Горби между четири коня, ама не могат да си го позволят!:) Мдаа! Даже и те, не само Тръмп не могат да си позволят всичко!:) Колкото до Литовците, то тия или са под въздействието на особено силни наркотици, или са напълно луди!:) По съм склонен да приема второто!:) Тия специално нямат чак толкова пари за да взимат подобни неща!:)

Напиши коментар:


Публикувай