2 380 10

20 октомври 2011 г. Кадафи е екзекутиран

Снимка: АП/БТА
Снимка: АП/БТА
Венцислав Михайлов

На 20 октомври 2011 г. в битка за Сирт е убит лидерът на Джамахирията Муамар Кадафи.

Той е все още жив, когато попада в пленен. Във видеоклип, заснет от човек от тълпата и впоследствие излъчен по телевизията, Кадафи изглежда замаян и ранен, докато го издърпват от капака на кола, дърпат го за косата и го притискат към земята. След това той излиза от кадър. Проехтяват изстрели. Това е краят на едно 42-годишно управление.

Всичко започва на 20 октомври малко преди сутрешната молитва. Муамар Кадафи, обграден от няколко десетки верни телохранители и придружен от главнокомандващия Абу Бакр Юнис Джабр, се опитва да избяга на запад от Сирт. Групата обаче не стига далеч.

Междувременно Франция твърди, че е ударила конвоят на диктатора.

Муамар Кадафи е роден на 7 юни 1942 г. в района на град Сирт и е де факто ръководител на Либия от 1 септември 1969 година до2011. От 80-те години на миналия ХХ в. се отказва от официалните постове в държавата и се титулува като „Лидер на Революцията“ в официалните изявления на правителството. Като част от управленческата си програма Кадафи национализира всички частни предприятия, включително селскостопанските площи, петролната индустрия и банките, и позволява развитието само на малък семеен бизнес. По време на управлението си той се опитва да наложи термина „джамахирия“, съчетаващ социалистически виждания с арабски навици и африканска традиция. .

В годините, непосредствено след като взема властта, образът му на бунтовник и военен, лявата му политика срещу Запада и срещу колониализма и несправедливото разпределение на богатствата му дават прякора „арабски Че Гевара“. Предявявайки претенции да бъде наследник на египетския лидер Гамал Абдел Насър като ръководител на панарабисткото и арабското социалистическо движение, между 1972 и 1977 година Кадафи се опитва неведнъж, безуспешно, да обедини Либия с други арабски страни, като Египет, Судан, Сирия и Ирак, с цел формиране на федерация на арабските републики. Кадафи се позиционира и като наследник на Йосип Броз Тито и Джавахарлал Неру в Движението на необвързаните страни и става лидер на тази организация на страните от Третия свят, отхвърлящи както американския капитализъм, така и съветския комунизъм.

С годините Кадафи неколкократно променя своята геополитическа ориентация. В началото неговият режим съхранява близостта с Франция, но впоследствие застава на страната на Съюза на Съветските Социалистически Републики (СССР). Кадафи последователно се обръща към панарабизма, антикомунизма, просъветската политика, панислямизма, войнствения интервенционизъм и панафриканския пацифизъм, превръщайки се в архитект на Африканския съюз.

В началото на XXI в., изоставяйки спонсорството на тероризъм в други страни и програмите си за оръжия за масово поразяване, Кадафи постига реабилитация от западните сили, като страната му от „престъпна държава“ става пълноправен член на т. нар. международна общност, в резултат на което Либия е посетена от водещи политически лица от САЩ, Великобритания, Франция, Италия и Германия. Поради своите разнообразни политически възгледи и управление, Кадафи бива възприеман както като революционен лидер и идеалист, така и като непредсказуем и страховит деспот. Последното се потвърждава след като по негова заповед наши медици са арестувани през 1999 г. и в последствие биват осъдени от няколко съдебни инстанции в Либия по обвинение за умишлено заразяване със СПИН на либийски деца. През 2007 г. с помощта на западни държави е постигнато споразумение за екстрадирането им в България.

С почти 42 години във властта, Кадафи е най-дълго управлявалият арабски ръководител, и сред най-дълго управлявалите ръководители в историята, които не са монарси. Той беше прочут с охраната си от жени-амазонки. Кадафи обичаше да пътуваше в чужбина с любимата си шатра.

Либия


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • стратокастър
  Отговор
  1 08:37  20.10.16
  В България той ще се запомни като един арабски сатрап, и мъчител на Българските мед. сестри и Д-р Здравков! ГОЛЕМИЯ ВЪПРОС Е ЗАЩО ПРАЩАХМЕ КВАЛИФИЦИРАНИ КАДРИ В ЛИБИЯ А НЕ В ГЕРМАНИЯ НАПРИМЕР? ОТГОВОРА МАКАР И МНОГО ГЛУПАВ Е ЧЕ ХОРАТА В БЪЛГАРИЯ НЕ ТРЯБВАШЕ ДА РАЗБИРАТ КОЛКО Е НАПРЕДНАЛ ЗАПАДАТ!!!

  Коментиран от #2, #5

 • подлоги не ни трябват
  Отговор
  2 09:33  20.10.16

  До коментар #1 от "стратокастър":

  Глупости-пращаха ги за пари-факт.А това с мед.сестри се случи много след времето на Бай Тошо.И тогава реално вината беше на нашите власти-защото имаше арестувани и други мед.лица-ама тяхните правителства се договориха и ги освободиха-факт.А тоя че е сертап-безпорно-НО беше нужен за спокойствето в Европа-а и народът му живееше в пъти по-добре от сега.А в ЗападаТ ходеха на спецялизация и обмяна на опит-баща ми беше хирург в Ямбол и е ходил из цяла Европа.Та стига глупости и партенки от НПО наръчника.
 • кроко
  Отговор
  3 09:56  20.10.16
  На скоро някой припомни едни негови думи по повод на „арабските пролети”, дето бушуват все още, които перефразирани звучаха горе-долу така: Нямате си представа каква кутия на Пандора отваряте!
 • Шаран БГ
  Отговор
  4 09:57  20.10.16
  Какво щастие за Хилари, че този човек бе убит !?!?!?....... ЩО ЗА ИЗРОД ТРЯБВА ДА СИ, ЗА ДА ТЕ РАДВА НЕЧИЯ СМЪРТ ??

 • кроко
  Отговор
  5 10:10  20.10.16

  До коментар #1 от "стратокастър":

  Отговорът ти е глупав защото такъв е този, който дава отговора. Но е парадоксално, че разбираш че отговорът ти е глупав! Квалифицирани кадри отиват да работят там, където има нъжда от тях - Либия е била развиваща се държава тогава и са и трябвали мед. кадри, а не в Германия. А случилото се с нашите мед. сестри е по вина на секретарката Надежда Михайлова, дето тогава беше парашутист в креслото на външен министър.

  Коментиран от #9

 • Картър
  Отговор
  6 10:23  20.10.16
  Голяма простотия от страна на Франция бе свалянето на Кадафи. При него либийците живееха като в Рая. Бензин, лекарства, ток и храна бяха на символични цени. Кадафи бе докарал в Либия бели роби да им работят срещу 500 $ месечно и единственото което се искаше от тях бе да бъдат лоялни към джамахирията. За сестрите не повдигайте темата, една от тях си призна, че либийските лекари са и нареждали с една игла да инжектира по няколко деца. Тя като компетентна, ясно разбирайки какво върши е била длъжна да напусне, но да не го прави това безумие. Не е постъпила така, за жалост!
 • Ивaн
  Отговор
  7 12:59  20.10.16
  Полк. Кaдaфи се спрaвяше с проблеми с които целият ЕС никогa нямa дa се спрaви.Убихa го просто зaрaди петролa,тях друго не ги вълнувa.Тъпи еврогейзери.
 • РЕАЛНО
  Отговор
  8 14:08  20.10.16
  На Кадафи СКОРО самите европейци ще му правят паметници-запомнете това.
 • стратокастър
  Отговор
  9 16:57  20.10.16

  До коментар #5 от "кроко":

  Ясно !Явно сега Германия е развиваща се страна и за това нашите ново завършили лекари започват работа с 5 000 евро!!!

  Коментиран от #10

 • кроко
  Отговор
  10 17:59  20.10.16

  До коментар #9 от "стратокастър":

  Тия новозавършили български лекари, дето почват работа за 5000 евро са само в болната ти тролска глава! Жалкото е че в нея липсва една друга сметка - едно време е било въпрос на междудържавни договорки какви кадри къде и колко време ще работят и срещу какво заплащане и други условия; а сега от данъците на работещите, които стават все по малко в България, се издържа цялата система, която отглежда и обучава мозъци за да изтичат на готово на вън.

Напиши коментар:


Публикувай