21 Октомври, 2016 12:26 1 207 2

US министърът на отбраната кацна в Турция

  • аштън картър-
  • сащ-
  • турция-
  • мосул-
  • посещение-
  • ислямска държава

Мосул ще бъде основна тема на разговорите

US министърът на отбраната кацна в Турция - 1
Снимка: БТА/ AP

Американският министър на отбраната Аштън Картър кацна в турската столица Анкара, за да проведе разговори с турските си колеги, съобщи „Хюриет“.

Визитата му идва на фона на операцията в северната част на Ирак за установяване контрол над Мосул, който е в ръцете на „Ислямска държава“ от 2014 година.

Картър заяви, че ще призове турските власти да уважават суверенитета на Ирак. Очаква се започналата операция да бъде основна тема на разговорите.

US министърът на отбраната ще проведе срещи с турския президент Реджеп Ердоган и министър-председателят на южната ни съседка Бинали Йълдъръм.

Багдад изрази ясно позицията си, че е против турската намеса в операцията. Причина е конфликтът между турските власти и кюрдите.

Аштън Картър заяви, че двете страни са приятели на САЩ и всички трябва да са фокусирани върху основната цел – победа над джихадистката групировка „Ислямска държава“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Blazir

    0 0 Отговор
    Ve4e Svur6iha igrite i sa do6li na pri tursite da razberat za irak i syriq
  • 2 Morgoth

    0 0 Отговор
    Няма да му е лесно. На ясно е, че Турция не отива в Мосул да освобождава иракчаните, а да спре кюрдите да завземат територии, които след това да обявят за Кюрдистан и да спре иракската армия съставена от шиитски милиции да нанесат целия с пълна сила отмъщението си над сунитите в Мосул, които посрещнаха с отворени обятия ИД, защото можеха да колят и бесят същите тези шиити.
Новини по държави: