1 798 18

22 октомври 1721 г. Русия става империя

Венцислав Михайлов

На 22 октомври 1721 г. Русия става империя. Цар Петър I е обявен за император. Минали са едва девет години от 18 август 1682 година, когато Петър I, един от най-добрите владетели на руската държава, се възкачва на руския престол. По време на своето управление той създава Руската империя и се провъзгласява за първия руски император.

Петър I е първият император от династията Романови, а неговата политика допринася за развитието на Русия през 18.век. Той разширява териториите на руската държава и започва модернизация в страната. Петър I е  повлиян от европейската култура и извършва редица реформи в областта на държавното устройство.

Петър I е роден на 9 юни 1672 година. Той е най-малкият син на цар Алексей Романов, припомня сайтът Русофили. Петър I е дете от втория брак на царя с Наталия Наришкина. Цар Алексей има 13 деца от първия си брак, но само двама от синовете му успяват да го надживеят. След смъртта на руския цар, започва борба за власт между родовете на двете му съпруги. Накрая се стига до решение царската корона да се наследи от двама души. През 1682 година Петър I се възкачва на престола заедно със своя по-голям брат – Иван V. Той е син на цар Алексей от първата му съпруга. Двамата управляват заедно до 1696 година, когато Иван V се оттегля заради влошеното си здравословно състояние. Тъй като Петър I е само на 10 години, когато наследява царската титла, затова до навършване на пълнолетие, негов регент става майка му – Наталия Наришкина. Младият руски цар израства в предградие на Москва и получава образование от известни европейски учени. Малко преди да навърши 18 години, по съвет на своята майка, сключва брак с болярката Евдокия Лопухина. Техните взаимоотношения още в началото се влошават и през 1699 година бракът им е разтрогнат.

След официалното встъпване в длъжност, Петър I насочва усилията си към продължителната война с Кримското ханство. През първите години от своето управление, той се стреми да разшири морските граници на Русия. Дотогава единствената морска граница на руската държава е град Архангелск, който се намира близо до Бяло море. Петър I иска разрастване на държавата до Балтийско море и осигуряване на излаз до Азовско море. За да превземе териториите до Азовско море, руският цар трябва да завладее крепостта Азов, която е под влияние на Османската империя. През 1696 година той организира близо 40-хилядна армия и флота, за да извърши обсада над крепостта. След продължителни бойни сражения, на 19 юли 1696 година войските в крепостта се предават и Русия се сдобива с територии до южните морета. Петър I осъзнава силата на флота и след обсадата на Азов, започва изграждането на нови кораби. Според руския владетел за изграждането на флот и постигането на нова организация в армията са нужни съветите на чуждестранни специалисти. Това е причината той да изпрати на обучение в  Европа млади руски дворяни.

Петър I е бил привърженик на европейската култура. Това е причината през 1697 година да замине заедно с част от своите съветници за Европа. В продължение на 15 месеца той обикаля различни европейски държави и се запознава с тяхната местна култура. Основната цел на това пътуване е да привлече съюзници в евентуален сблъсък срещу Османската империя. Междувременно руският цар е впечатлен от развитието на технологиите и военното дело в европейските страни. През 1698 година Петър I е принуден да се върне в Москва заради разрастващите се размирици в града. Причината за избухването на местното въстание е заговор на сестра му София. Тя се съюзява със стрелци от армията и цели свалянето на Петър I от престола. Руският цар научава плановете на сестра си и заповядва да бъде заточена в манастир. След като се прибира в Русия, той осъжда на смърт над 800 стрелци от своята армия. След потушаването на въстанието, Петър I решава да промени строгите руски традиции и да наложи западноевропейски обичаи. Издава се заповед, която гласи, че неговите служители трябва да премахнат брадите си и да носят европейско облекло. Той сменя руския календар, при който дните започват да се броят от 1 септември, с Юлиански календар. Създава армия по западен образец, като военният чин вече не се предава от поколение на поколение, а се получава заради военни заслуги. Продължава изграждането на флота, като се стреми да превърне Русия в световна морска сила.

През 1699 година, по идея на Петър I, е създаден така нареченият Северен съюз. В него се включват Русия, Дания, Саксония и Полша. Северният съюз се обединява срещу шведския крал Карл XII. Целта на Петър I е да осигури излаз на Русия на Балтийско море. Тъй като руската държава не може да си позволи да воюва на два фронта, затова през 1700 година руският цар отива в Константинопол и сключва мирен договор с Османската империя. Споразумението за мир продължава 30 години. Първоначално руската армия влиза неуверено в бойни сражения с шведския крал, но в последствие руските сили нарастват. През 1702 година, войските на Петър I превземат крепостта Нотебург, а през пролетта на 1703 година завладяват крепостта Ниеншанц, близо до река Нева. Руският владетел е впечатлен от този район и издава заповед да се построи нов град. Така започва строителството на Санкт Петербург. По време на изграждането на новия град, Петър I се запознава с литовката Марта Скавронска. През 1707 година той сключва брак с нея и тя променя името си на Екатерина I. Междувременно руската армия превзема Нарва и Дерпт, като така си осигурява достъп до районите в Източна Прибалтика. Войната със Северния съюз приключва през 1721 година, когато е подписан мирен договор между Русия и Швеция. Руската държава получава Ингрия, Естония, Ливония и голяма част от Карелия. Тогава Петър I провъзгласява Русия за империя, а самият той се определя като император.

След приключването на войната, руският император продължава да извършва редица реформи в страната. Той провъзгласява за столица на руската държава Санкт Петербург, въвежда нов шрифт на кирилица и премахва длъжността патриарх. На негово място създава Светия синод, който се ръководи от императора. В последните години от своя живот, Петър I прави една от най-големите реформи в Русия. Той приема закон, който гласи, че монархът има право сам да определи кой ще го наследи.

Руският император умира на 8 февруари 1725 година. След смъртта му, наследник на престола става неговата съпруга – Екатерина I. Петър I остава като един от най-великите императори в руската история.

Русия


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • кирил
  Отговор
  1 08:01  22.10.16
  империята вече е в залеза си

  Коментиран от #2, #17

 • до киро тъпото
  Отговор
  2 08:36  22.10.16

  До коментар #1 от "кирил":

  Я кажи умничък, с колко % си е увеличила територията тази империя в залез и с колко % са се намалили териториите на друбите, вече бивши империи?
 • бббббб
  Отговор
  3 09:40  22.10.16
  Русия ще е пребъде много след Америка и България. Впрочем ние вече сме продадени и изтъргувани без бой.Продава ме си ресурсите на чужди компании. Няма национализъм,патриотизъм,здравеопазване ,образование.Небето и границата ни пазят чужди формирования .Постепенно се заселват под някаква форма "бежанци".Вече Турция си прави устата за наши територии,а политиците мълчат .За сега сме само на картата като територия с говорещо български население.След 50год. може би България ще е само история.Но РУСИЯ ще е има ,защото имат политици , национализъм и ресурси за оцеляване поколения наред.Нищо ,че някои постоянно говорят как са недоразвити,гладни,пияни и фалиращи.Въпреки всичко те притежават всички качества да оцелеят като нация,а ние НЕ! Голяма работа ,че можем да ядем банани всеки ден и работиш като роб в чужбина.

  Коментиран от #6, #7

 • Реалист
  Отговор
  4 09:46  22.10.16
  Ами те и сега са империя - император Путя нали си определи Мечо за наследник за малко. Колкото да замаже очите на орките. А след 100 години ще си определи и наследник. Няма по ограничена и лесна за манипулиране нация. Раждат се шизофреници.

 • гост
  Отговор
  5 12:48  22.10.16
  Осталось 50 лет и русских не останется https://www.youtube.com/watch?v=ItfvAjMYPSA
 • гост
  Отговор
  6 13:03  22.10.16

  До коментар #3 от "бббббб":

  И по тая причина сто пъти повече руснаци работят като "роби" в чужбина ! И се увеличават всяка следваща година ! Хахахаххахаха
 • гост
  Отговор
  7 13:08  22.10.16

  До коментар #3 от "бббббб":

  Между другото за твое сведение вече една трета от персонала по морето е рускоговорящи , преселили се за постоянно в България и има няколко агенции предлагащи сезонни работници за туризма от Русия ! Как се връзва с "великата" империя а !

  Коментиран от #8, #9

 • Поморие
  Отговор
  8 14:57  22.10.16

  До коментар #7 от "гост":

  По между другото аз съм от Поморие,градът с най-много заселили се руснаци, и такава глупост и лъжа,като една трета руски персонал няма,и не се очертава скоро да има.Виж за украинци,като персонал за хотелите по Слънчев Бряг се знае и чува.

  Коментиран от #10, #11

 • кроко
  Отговор
  9 14:58  22.10.16

  До коментар #7 от "гост":

  Ужас, превземат ни, тролче! Бягай да се скриеш под на леля Меркел полата, че нали знаеш руснаците кво ги правят такива кат теб!
 • кроко
  Отговор
  10 15:01  22.10.16

  До коментар #8 от "Поморие":

  Той от къде да направи разлика между украинец и руснак? Троловете не ходат по света да видят другите какви са като хора, как живеят и какво правят, а слушат инстрункции за кой какво мнение трябва да имат!
 • ПОМОРИЕ ПАТКИ ПАСЕ
  Отговор
  11 15:21  22.10.16

  До коментар #8 от "Поморие":

  А ПИТАШ ЛИ СЕ КВО ПРАВЯТ В НАШТА ОБРУЛЕНА ДЪРЖАВИЦА .ТАМ ДЕМОКРАЦИЯТА ИМ ДАВА ПО 45 ЕВРО ЗАПЛАТИ В ТЯХНИТЕ ГРИВНИ

  Коментиран от #12, #13, #14

 • Поморие
  Отговор
  12 15:35  22.10.16

  До коментар #11 от "ПОМОРИЕ ПАТКИ ПАСЕ":

  Имаш си хал хабер, за какви пари работят руснаците ,и да ти обяснявам няма да го разбереш ,защото си толкова скъсан,и заслепен от злоба.Не моиш им плати само годишната поддръжка на на имотите.

  Коментиран от #18

 • Поморие
  Отговор
  13 15:38  22.10.16

  До коментар #11 от "ПОМОРИЕ ПАТКИ ПАСЕ":

  А ако си имал в предвид украинците , се извинявам, на тях им плащат в гривни.
 • грешка
  Отговор
  14 15:41  22.10.16

  До коментар #11 от "ПОМОРИЕ ПАТКИ ПАСЕ":

  „Патки пасе” има предвид украинците, не руснаците.

  Коментиран от #15


 • Поморие
  Отговор
  15 16:38  22.10.16

  До коментар #14 от "грешка":

  И аз се извинявам ,още един път,че не схванах веднага иронията,щото ние в Поморие не пасем патки,нито гларуси.

  Коментиран от #16

 • БЛЯНОЕЕЕЕЕ
  Отговор
  16 18:31  22.10.16

  До коментар #15 от "Поморие":

  КЪВ Е ИЗВОДА ИМА ОЩЕ БАЯ ДА ПОЧАКАШ ЗА ДА СТАНЕШ РАБОТОДАТЕЛ НА РУСНАК.ВСЪЩНОСТ ОЧЕРТАВА СЕ ОБРАТНОТО.
 • Kcaniba
  Отговор
  17 21:20  22.10.16

  До коментар #1 от "кирил":

  Империята в залеза са - иперията на злото ФАЩ Слава Руси!!!!
 • Kcaniba
  Отговор
  18 21:43  22.10.16

  До коментар #12 от "Поморие":

  Поморие, в Свети Влас миналата година, когато укрите ядоха хурката от мужиците на Донбасс, тяхната младеж бачкаше по морето за 400 лв!! Бяха западенци на по 19-20 години!!! Що лъжеш бре!!!

Напиши коментар:


Публикувай