Last news in Fakti

23 Октомври, 2016 09:21 19 274 30

Огромна планета предизвиква смущения в Слънчевата система

  • планета-
  • девета планета-
  • смущения-
  • слънчева система-
  • накланя-
  • слънце-
  • земя

Небесното тяло е много отдалечено от Слънцето

Огромна планета предизвиква смущения в Слънчевата система - 1
Стопкадър: Caltech

Огромна планета предизвиква смущения в Слънчевата система и кара някои небесни тела да се движат по необичаен начин. Учените от Калифорнийския технологичен институт я определиха като „деветата планета“.

Смята се, че масивното тяло е близо десет пъти по-голямо от нашата планета Земя.

Константин Багитин и Майк Браун внимателно са анализирани трептенията и пертурбациите на небесни тела, движещи се „на границата“ на Слънчевата система.

Заради отдалечеността на обектите обаче все още не е заснета „деветата планета“. Учените изразиха оптимизъм, че до няколко месеца ще направят мечтания пробив.

Масивният хипотетичен обект може да обясни защо обекти в пояса на Кайпер обикалят по необичаен начин около Слънцето и се движат около свой собствен център.

Орбитата на „деветата планета“ се различава от тази на другите. Орбиталният период на Земята е една година. На Юпитер – най-голямата планета в Слънчевата система – е 12 години. Смята се, че орбиталният период на мистериозния обект е 20 000 години.

„В нашата Слънчева система няма нищо подобно на това, което смятаме, че е деветата планета. Това е нещо уникално за нас“, заяви Майк Браун. Той заяви, че има телескопи, които имат възможност да уловят планетата.

„Историята показва, че е лоша идея да повтаряме, че сме достигнали края на Слънчевата система и няма нищо отвъд това, което вече знаем“, заяви Багитин.

„Деветата планета“ е 20 пъти по-отдалечена от Слънцето от Нептун. Ъгълът на орбитата й също е крайно необичаен – от около 30 градуса. Големината й предизвиква смущения и за другите небесни тела.

Учени от Калифорнийския технологичен институт дори заявиха, че „деветата планета“ може да наклони Слънцето.

Моментът на импулса – физична величина, характеризираща твърдото тяло при въртенето му около дадена ос на симетрия - на планетата е колкото на всички други в Слънчевата система заради голямата си орбита.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    3 1 Отговор
    Някой разбра ли нещо от статията? Вече почнаха да виждат обекти, след като не могат да си обяснят определени явления. По какво разбраха че е 9 пъти по голяма от Земята? Ако не е грешка в статията, тези 20 000 години период на обикаляне около слънцето, изглеждат "извънземни". За луната защо не се говори? Тя май не съществува за учените, макар да ни е под носа.

    Коментиран от #2, #8, #10

  • 2 Гост

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "незнайко":

    Много подходящ ник си си избрал!
  • 3 Лупатата

    1 2 Отговор
    Според скромното ми мнение господин Незнайко не е докрай запознат с гравитацията както и с книжовния български език, също така в мисълта си нама нищо аналитично но за сметка на това био-мозъчните му импулси си имат часовник и го почесват точно през час.
    Честито на незнаещия който има мнение...
  • 4 незнайко

    3 1 Отговор
    С уважение към Гост и Лупатата. Защо не коментирате и статията, както е редно?
  • 5 Никщайн

    1 2 Отговор
    Да не се окаже някоя масивна черна дупка...
  • 6 Не много просветен

    0 1 Отговор
    За тази (а иза и друга) неизвестна планета са налице данни от дълго време.
    Наличието на голяма маса в пространството въздейства върху другите тела (планети, слънце), променя орбитите на планетите. Спомням си, че и друга планета бе открита "на върха на молива", т.е. аналитично, чрез анализ на орбитата на друга планета.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 123

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "незнайко":

    1. Най-вероятно чрез гравитацията с която въздейства на другите тела от пояса, въпрос на математика. Колко е прецизна е друг въпрос.
    2. Няма нищо извънземно в тези 20 000 години, от гледна точна на вселената това е доста "малко" време, но от наша гледна точка понеже сме свикнали да мерим времето през нашата си призма в земни години за това ти се струва много.
    3. Какво общо има луната със статията само ти си знаеш...
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Kcaniba

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "незнайко":

    Промените или нетипични, неподвластни на математическите изчисления във времето и пространството са основата на множеството открития от времето на Галилео Галилей , та и до днес!!
    Всичките теории, благодарение на които , космонавти има в космоса и беспилотните летателни апарати се движат на някъде се полагат на тези изчисления и физическите закони, които се изграждат върхо тези базиси.
    Относно това, че иа нещо огромно по масса или обем, в слънчевата систеа е извесно отдавна.
    То пречупва не само звука , но и светлината , приета е териналогията Черна дупка или Антиматерия. Тъмна инергия е отделна тема, но е мн интересна теория, която отново се базира не на роаните на Стивън Кинг, а върху математика, физика, астроноия и химия!!!
    А ти си трол във всяко едно отношение
  • 11 гост

    0 0 Отговор
    Само се обиждате един друг , а мнение за горе написаното ,,,няма.
  • 12 гост

    1 0 Отговор
    Исках да попитам , преди 20000 години ... имали Някъде данни за такива обекти... и изобщо какви данни от толкова време има....

    Коментиран от #14

  • 13 maradona

    1 0 Отговор
    Понеже не съм запознат с астрономията, моля някой компетентен да каже, дали ако тази планета е на такова голямо разстояние от Слънцето (перихелий на Нептун около 4 500 000 000х20= 90 000 000 000 км) то ще я държи в постоянна орбита около себе си - т.е. ще е част от системата!

    Коментиран от #16, #18

  • 14 Гост

    0 2 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    А аз искам те попитам дали може да четеш? Как да ти се обясни, че не е нужно да си живял преди 2000 години, за да повярваш, че е имало Римска империя?
    Извинявай, но въпросът ти е хипер, мега, ултра тъп!
  • 15 Чешмата

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "ММММММММММММММ":

    За съжаление това е средностатистическото българче
  • 16 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "maradona":

    Спокойно, астрофизиката е твърде млада наука и има да изяснява толкова много неща!
    Явно гравитацията на слънцето се простира много по-далеч отколкото предполагаме.
    Необяснени си остават и фактите защо цяла галактика обикаля около твърде малка черна дупка. За това са измисли понятието тъмна материя.
    Астрофизиката е бъдещето, но дано човечеството го осъзнае и не се самоунищожи с простите и низки страсти и войни.
  • 17 Бай Хуй

    0 1 Отговор
    Това е планетата Нибиру !!!
  • 18 555

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "maradona":

    Някой трябва да си оправдае парите от "научните" изследвания и правят "невероятни" открития. Открили и "супер земя" открили м..на му гъ.... .Открийте как тая нещастна земна раса да се отърве
    от лакомия ,жажда за власт, неистово желание да се обожествява.
    Тогава ще си давам половината заплата за науката ви.Всичко по значимо което е открито в последния век е използвано срещу човека.Подсъзнателно ни втълпявате,че след като съсипвате методично планетата и населението ВИЕ ще направите нова планета годна за живеене и дружно ще се изселите на нея.Просто няма да ви се получи.Парите които наливате в тая псевдо наука могат да отидат за много по полезни неща.Само да попитам какво стана с ЦЕРН.
  • 19 стара надежда

    2 0 Отговор
    Ами то шумерите отдавна са го казали,ама на академиците не им пасваше на картинката!
  • 20 ЗЕЛЕНИЯ

    0 0 Отговор
    МОЯТА РОДНА ПЛАНЕТА !

    Коментиран от #21, #22

  • 21 Димитър Колев

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "ЗЕЛЕНИЯ":

    Накланя ви са мозъка......
  • 22 Димитър Колев

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "ЗЕЛЕНИЯ":

    Сори, грешка, към никой конкретно не е коментара.
  • 23 Бай Тошо

    1 0 Отговор
    Юпитер е доста по голям от посоченоте дани за тая планета . Не 10 а 10000 пъти по голяма от земята по ми се види новина
  • 24 не разбрал

    2 0 Отговор
    Еех как ми се искаше и аз да се изходя по темата , ама в нищо не съм сигурен . А и защо си мислят , че има някакви смущения ?!?
  • 25 дсс

    0 0 Отговор
    Луната е пуста и скучна, или е това или крият нещо на нея. Китай ще пътуват до луната идните 5 години.
  • 26 Сержи

    0 0 Отговор
    Значи нашата планета земя обикаля Слънцето за 1 година, Юпитер за 12 години, а мистериозната планета за 20 000 години! Това нещо наистина е много далече, със сигурност е в края на Слънчевата ни система!

    Коментиран от #27

  • 27 Учен

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Сержи":

    Учени от Калифорнийския технологичен институт дори заявиха, че „деветата планета“ може да наклони Слънцето.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Йорданов

    0 1 Отговор
    Душици мамини златни...какво се връзвате на партенки от сатанински подлоги? Какво значение има за човешките същества тая смешка от незаписани в книгата на живота ? Всеки отговаря индивидуално на страшния съд. Всичко ни обясниха Светиите и тълкувания написаха и пророчества имаме и АНАТЕМА на всичко останало също. Тия учени още не са се отърсили от еволюционизма,дарвинизма и др. сатанизми ,но не спират да се "усъвършенстват" в по-високо платени титли...Най непросветените и далеч от истината нации са водещи в емперичните науки и новооткрития.За немската техника Св.Силуан се изказва подобно.
  • 30 Боби Турбото

    0 0 Отговор
    А аз искам Гост да се изкаже по темата защото той е компетентен по всички въпроси.За дилъчето става дума той си знае.