544 0

Рахой ще има правителство на малцинството

Социалистите ще гласуват „въздържал се“

Рахой ще има правителство на малцинството
Снимка: АП/БТА
Венцислав Михайлов

Социалистите в Испания решиха да сложат край на продължаващата повече от година правителствена криза в страната. На провеждащата се в Мадрид партийна конференция най-голямата опозиционна партия реши да гласува „въздържал се“ по време на предстоящите дебати в парламента по предложения от премиера и лидер на консервативната Народна партия Мариано Рахой състав на кабинета.

По този начин социалистите решиха да оставят на власт консерваторите на Рахой. Той ще управлява обаче с правителство на малцинството.

След три поредни вота в рамките на една година нито една партия не успя да спечели изборите, нито пък да състави правителство. Народната партия на Мариано Рахой има 137 места в парламента, социалистите са с 85, а Подемос със 71, центристката Гражданите – 32, а 25 места се разпределят сред по-малките партии.

От своя страна социалистите, които са втора по големина партия в страната, не успяха да се договорят с радикалните левичари от Подемос. Това доведе до оставката на техния лидер Педро Санчес. Сузана Диас се спряга за негов наследник.

В същото време се засили натиска от ЕС Испания да състави правителство, което да носи отговорност за справянето с кризата.

Испания

Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай