1 291 0

Самолет с петима души се разби на летището в Малта (видео)

Инцидентът станал малко след излитането на самолета

Милена Трачева

Петима души загинаха тази сутрин, след като самолетът, в който пътували се разби на международното летище Лука в Малта, съобщава изданието Times of Malta.

Инцидентът е станал в 7:20 часа сутринта местно време.

Източници твърдят, че самолетът се е разбил в близост до пистата, скоро след излитане и впоследствие избухнал в пламъци.

Малкият двумоторен самолет Sweatingen Metroliner, построен от американска компания, се издигнал над летището, но малко сред това изведнъж се наклонил на дясно и стремглаво полетял надолу, забивайки се в земята.

"Смята се, че никой на борда на самолета не е оцелял след катастрофата", заявяват източници.

Службите за спешна помощ са на мястото на инцидента, а всички полети до и от международното летище в Малта са били спрени. В изявление от летището съобщиха, че то ще остане затворено до второ нареждане.

В изявление, публикувано в 11:30 часа местно време, летищните власти съобщиха, че летището вече е отворено и функционира, но молят пътниците за търпение, тъй като графикът на повечето полети е бил нарушен и това ще създаде някои технически трудности и забавяния.

В изявление, правителството на Малта заяви, че полетът е бил част от операция на френските митнически служби", която се провеждала през последните пет месеца. "Операцията е била свързана с проследяването на незаконни канали за трафик" от всякакъв вид, включително и на хора и наркотици", се казва в него.

"Полетът е бил регистриран в Малтийската служба за управление на полетите като местен полет и е трябвало да се върне обратно в страната в рамките на няколко часа, без да извършва кацане в трети страни", се допълва в изявлението.

Френските медии съобщиха, че три от жертвите са служители на френското министерството на отбраната, а другите две са частни изпълнители.

Според първоначалната информация, самолетът е бил даден под наем на Frontex, Европейската агенция за управление на границите, но агенцията впоследствие отрече това със съобщение в Туитър, в което се казва, че "самолетът, който се разби в Малта не е бил на разположение на Frontex."

Според изданието Malta Today, самолетът е бил взет назаем от Люксембург от американското правителство и е бил на път към Мисрата в Либия.

Всички петима членове на екипажа са били французи, е съобщил източник пред Times of Malta, но тази информация не е била потвърдена.

Властите на международното летище в страната потвърдиха, че никой на борда на самолета не е оцелял след катастрофата.

Международното летище в Малта се намира на около 5 км. от столицата Валета. 

Малта


Напиши коментар:


Публикувай