1 972 6

Вселената е дори по-необятна отколкото сме си представяли

В нея има два трилиона глактики

Вселената е дори по-необятна отколкото сме си представяли
Милена Трачева

Мащабът на Вселената, за която вече знаем, че е необятна, стана още по-обширен и необозрим. В нея има около 10 пъти повече галактики, отколкото се смяташе до сега, пише NY Times.

Новите цифри — два трилиона галактики — са резултат от работата на група учени, ръководени от Кристофър Конселиче, астрофизик от университета в Нотингам, Англия, който публикува изчисленията си миналата седмица в специализираното издание The Astrophysical Journal.

Екипът е анализирал небесната шир с помощта на космическия телескоп Хъбъл и други инструменти, с които може да се види надалеч и следователно много назад във времето, през около 13 милиарда години. Така астрономите са формирали триизмерни модели за измерване на броя на галактики в различни отрязъци от време.

Тъй като нито Хъбъл, нито големите земни телескопи не могат да видят най-старите, най-слабите галактики, учените направили някои математически изчисления, за да стигнат до цифрата от 2 000 000 000 000 (2 трилиона)

"Това е много повече, отколкото някой би предположил", заявява д-р Конселиче. "А реалният им брой може да бъде дори по-голям."

Предишни прогнози съобщаваха, че във видимата за нас част от Вселената може би има 200 милиарда галактики. Човек би могъл да се запита - какво значение има това? Или казано по друг начин, след като преминем през няколкостотин милиарда галактики, кой ще ти ги брои?

Но откритието има важни последици за разбирането на това как се е развила Вселената.

Изследователите открили, че повечето от най-старите галактики са с ниско съдържание на маса, подобно на някои от най-малките "сателитни" галактики, които се намират близо до нашия Млечен път, и че днес има около 10 пъти по-малко такива галактики. Този извод подсказва, че с течение на милиарди години, галактиките са се сблъсквали и обединявали.

Проучването също така показва от какво голямо значение е по-мощният телескоп James Webb, който трябва да заработи през 2018 г.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • onq s konq
  Отговор
  1 03:14  25.10.16
  Ако сега изпратим посланието "Комунисти от цялата вселена-съединявайте се!",след "известно време" повече от сигурно е,че ще получим многогласов отговор "Рот фронт"!:)

  Коментиран от #2

 • ****
  Отговор
  2 05:12  25.10.16

  До коментар #1 от "onq s konq":

  Ти наистина си сбъркан!
 • onq s konq
  Отговор
  3 08:57  25.10.16
  Ма как бяга БМВ-тооо...

  Коментиран от #4

 • 999
  Отговор
  4 09:02  25.10.16

  До коментар #3 от "onq s konq":

  Акъла също.
 • Ха ха ха
  Отговор
  5 10:15  25.10.16
  Вселената е огромна но екземпляр като оня с коня има само на нашата малка планета...в малка държавица...в мъничко селце...с едно дърто счупено беемве
 • пръм пръм пъм
  Отговор
  6 10:31  25.10.16
  Не е по по-голяма от кривата уста на мяглена

Напиши коментар:


Публикувай