Last news in Fakti

25 Октомври, 2016 14:33 1 357 2

Турски изтребители нарушили гръцкото въздушно пространство

  • турция-
  • изтребители-
  • ф-16-
  • гърция-
  • въздушно пространство-
  • напрежение

Разходка до съседна Гърция

Турски изтребители нарушили гръцкото въздушно пространство - 1
Снимка: БТА/ AP

Четири турски изтребителя Ф-16 са наруши въздушното пространство на съседна Гърция, съобщи „Екатимерини“. Инцидентът е станал в понеделник.

Първо двойка изтребители на турските военновъздушни сили са прелетели над малкия остров Панагия, намиращ се източно от остров Хиос. Самолетите са летели на височина от близо два километра и половина.

След това другата двойна изтребители Ф-16 са повторили упражнението, но над Зурафа, разположен близо до Самотраки в североизточната част на Егейско море.

Напрежението между Атина и Анкара се повиши през последните седмици. В началото на този месец турските медии разпространиха изказване на президента Реджеп Ердоган, в което намеква за желание да получи гръцки острови в Егейско море.

Държавният глава оспори Лозанския договор от 1923 година и заяви, че островите са били „загубени“. Гръцката дипломация и медии реагираха остро на твърденията му. В Гърция думите му бяха определи като опасни и провокативни, а някои видяха и сянката на неоосманизма.

Външното министерство на Гърция поиска от Турция да уважава подписаните международни спогодби. Лозанският договор и цялото международно право е реалност в цивилизования свят и никой, дори и Анкара, не може да не го признава, посочват от гръцкото външно ведомство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да ама не

    0 0 Отговор
    При самообявяването на независимостта на Косово
    Международният съд в Хага излиза с решение от 27.07.2010г, според което едностраннотo обявяване на независимост НЕ ПРЕЧИ на Международното право.
    Това решение на ЗАПАДНАТА ПОЛИТИКА е основният коз на Путин при анексирането на Крим!
    Решението дава правни основания за откъсване на територии от държави и за много нови военни конфликти. За някой икономическата полза е безспорна и най вече за военната им индустрия, която ще работи на пълни обороти.
  • 2 Vilka

    0 0 Отговор
    Tursite i gursite ne znaet granicite si o6te nqma da razbirat zaradi osturite za6toto ima mng razli4ni ostri mng slojno
Новини по държави: