Last news in Fakti

25 Октомври, 2016 18:49 1 935 0

Сбогом, Джунгла!

  • джунглата-
  • кале-
  • франция-
  • бежански лагер-
  • бажанци-
  • мигранти-
  • разрушаване

Разрушаването на бежанския лагер във френския град Кале започна с пълна сила

Сбогом, Джунгла! - 1
Снимки АП//БТА

Разрушаването на така нареченият лагер "Джунглата" във френския пристанищен град Кале бе възобновена във вторник следобед след кратка пауза, след като през изминалата нощ имаше ожесточени сблъсъци между имигранти и полиция, съобщават френските медии.

Обитателите на незаконния лагер хвърляха камъни и други предмети по силите за сигурност през нощта, след като в понеделник около 2000 души отпътуваха към новите си домове. По време на сблъсъците неспокойните и гневни бежанци подпалиха множество пожари и разрушиха част от набързо сглобените си домове. Въпреки усилията на пожарникарите и полицаите, във вторник сутринта струя гъст, черен дим все още се издигаше над една част от лагера, съобщава на своя сайт руската телевизия РТ.

Сбогом, Джунгла!

Хиляди бежанци от Судан, Етиопия и други африкански страни от ранни зори се редят на опашки, за да се качат на автобусите, които ще ги превозят до лагери и центрове за настаняване, разпръснати из цяла Франция."Чао, чао джунгла!", викаха някои в ранните сутрешни часове, още преди изгрев-слънце.

Във вторник сутринта булдозерите, докараните да сринат със земята лагера, стояха неподвижно и тихо, очаквайки нареждания. Според агенция АФП, работата им е била спряна, докато по-голямата част от хората в лагера бъдат качени на чакащите ги автобуси.

Сбогом, Джунгла!

Работници в яркооранжеви гащеризони помагаха на тежката строителна техника, която събори палатки, бараки и други импровизирани заслони, които мигрантите наричаха свой дом през последните 2 години. Личните вещи на стотици мигранти, както и матраци, одеяла и възглавници бяха изсипани в контейнери за боклук, съобщава Си Ен Ен.

Сбогом, Джунгла!

След като в понеделник 1 918 души отпътуваха от полуразрушения лагер, днес 45 автобуса, пълни с мигранти, напуснаха мястото. Според френския вътрешен министър Бернар Казньов, всички обитатели на лагера ще бъдат преразпределени в 80 центъра за настаняване в цяла Франция.

По време на днешното изселване много от чакащите на опашките за регистрация започнаха да протестират. Някои от заформилите се протести и демонстрации бяха инициирани от различни етнически групи. Наложи се и намеса от страна на полицията, за да бъдат потушени страстите и да не се стигне до насилие.

Сбогом, Джунгла!

Според френските власти, работата по затварянето и разрушаването на "Джунглата" ще отнеме три дни, в които ще бъдат преместени хиляди мигранти. Според някои източници лагерът е бил обитаван от 8000 души, според други броят им е бил около 10 000.

Това е вторият опит за тази година, който френското правителство прави, за да затвори бежанския лагер. През февруари усилията на властите се провалиха, тъй като мигрантите, изселени от южната част на „Джунглата“ просто се преместиха и само за няколко месеца лагерът отново се разрасна значително.

Сбогом, Джунгла!

Дали това наистина ще бъде краят на този емблематичен лагер или в съвсем скоро ще сме свидетели на появата на нова "Джунглата".

Обръщайки се назад към далечната 1999 г., когато в Кале е създаден първият бежански лагер, можем да стигнем до извода, че в близко бъдеще в покрайнините на пристанищния град ще се роди нов лагер... може би не с това име и не на това място, но той рано или късно ще се появи и битката на правителството и местната власт за неговото затваряне ще бъде също толкова безславна и безрезултатна както всяка друга досега.

Сбогом, Джунгла!
Сбогом, Джунгла!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: