806 1

Ядреното разоръжаване на Пхенян е загубена кауза

Джеймс Клапър е съветник на американския президент по национална сигурност

Снимка: БТА/ AP
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

Американската политика за склоняване на Северна Корея да се откаже от ядрените си оръжия е „загубена кауза“. Това заяви Джеймс Клапър, директор на националната разузнавателна служба, цитиран от Фокс нюз.

През последните години Пхенян заяви, че е постигнал значителен напредък в ядреното си въоръжение. Наскоро бяха извършени и серия ядрени опити, които повишиха напрежението в региона.

Според Клапър дългогодишната цел на Вашингтон за ядрено разоръжаване е може би непостижима. Въпреки това Държавният департамент обяви, че няма да смени курса на политиката си.

Джеймс Клапър, който е съветник на Барак Обама по въпросите за националната сигурност, посети Пхенян през 2014 година. Той описа режима там като „параноичен“. Според него севернокорейците виждат в ядрените оръжия „своя билет за оцеляване“.

През месец септември Северна Корея извърши най-мощния си ядрен опит, което накара Съвета за сигурност на ООН да се събере на извънредно заседание.

Взривът причини земетресение с магнитуд 5.3 по скалата на Рихтер. Смята се, че силата му е била 10 килотона.

Корея (Демократична Народна Република)


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Morgoth
    Отговор
    1 10:05  26.10.16
    При влошаващата се международна обстановка, където дори Русия започва отново да модернизира ядрените си оръжия, няма никакъв шанс Пхенян да се откаже от тях.

Напиши коментар:


Публикувай