Last news in Fakti

26 Октомври, 2016 08:38 1 133 3

Турция иска от САЩ изолацията на Гюлен

  • преврат-
  • турция-
  • сащ-
  • гюлен-
  • изолация-
  • нуман куртулмуш

Гюлен бе обвинен за организиране на неуспешния опит за военен преврат през юли

Турция иска от САЩ изолацията на Гюлен - 1
Снимка: БТА/ AP

Турция ще поиска от американските власти да изолират Фетхуллах Гюлен от неговата мрежа и комуникацията с последователите. Това заяви вицепремиерът на южната ни съседка Нуман Куртулмуш, цитиран от „Хюриет“.

По думите му живеещият в Пенсилвания проповедник комуникира и дава инструкции на своята мрежа от сподвижници в световен мащаб. Куртулмуш подчерта, че това е заплаха за Турция.

След опита за военен метеж, потушен в ранните часове на 16 юли, Анкара обвини именно Гюлен за организирането му и започна масово преследване на гюленистите в страната и чужбина.

За Щатите излетя министърът на правосъдието Бекир Боздаг, който преди визитата сподели, че има „повече от достатъчно“ доказателства за вината на проповедника. Турските власти искат от Вашингтон неговата екстрадиция, но до този момент не са получили положителен отговор.

„Американците ни казват, че екстрадицията на Гюлен е правно решение, а не политическо. Ние разбираме, че правосъдието е независимо от политиката. Но също така искаме да чуем израз на тяхната политическа воля“, заяви Нуман Куртулмуш.

В дните след неуспешния преврат самият Фетхуллах Гюлен заяви, че турският президент Реджеп Ердоган страда от психическо разстройство. Проповедникът е на мнение, че държавният глава сам е организирал пуча.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Abcdefgh

    0 0 Отговор
    Това са търканици между гаджали - Доги и Гюли. Не касае белите хора, там у Азия да се бият и трепят колкото си искат, ние си имаме други задачи. Те фесовете и чалмите това и искат, да бият или тях да ги бият защото са раса от гламави.
  • 2 ХАСАН

    0 0 Отговор
    Гюлен е сьздаден и манипулиран от Цру с цел Турция да бьде контролирана-и сега Турция се освобождава от своите окови.Историята е написана от Руската,Английската и Османската империя и просто те се зараждат.Добре е Бьлгария да бъде в сферата на влияние на южната ни сьседка.ще имаме по малко пияници и к..вентии

    Коментиран от #3

  • 3 Гостът

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "ХАСАН":

    Всяка бивша империя е добре да бъде контролирана, особенно ако се управлява от тоталитарен лидер, в противен случай се самозабравя и започва да пречи на всички около нея и най вече на собствения си народ. В този смисъл Гюлен е подоброто решение за Турция и България.