1 137 0

Какво всъщност мисли Тереза Мей за Brexit?

За сигурността ни е по-добре да сме част от ЕС, казва Мей в седмиците преди референдума

Какво всъщност мисли Тереза Мей за Brexit?
Снимка: БТА/ XINHUA
Денис Джамбазов

Таен аудиозапис разкрива какво всъщност мисли Тереза Мей за излизането на Великобритания от Европейския съюз, съобщи „Гардиън“.

Той е направен месец преди провелия се референдум по време на среща с представители на „Голдман Сакс“. Според Тереза Мей след излизане от общността редица компании ще напуснат страната.

Тя предупреждава, че бизнес климатът ще се влоши, ако се стигне до сценарий Brexit. Близо 52% от британците гласуваха за излизане от Европейския съюз.

„Смятам, че икономическите аргументи са ясни. Мисля, че да бъдеш част от 500-милионен търговски блок е важно за нас. Много хора инвестират във Великобритания, защото сме част от Европа“, казва Тереза Мей, която след референдума зае поста министър-председател на страната.

В речта си британката подчертава икономическите ползи за това Великобритания да е част от Европейския съюз. Освен икономически, ползите според нея са свързани и със сигурността. Мей изразява убеденост, че като част от ЕС Великобритания е по-сигурно място най-вече заради механизмите за издаване заповеди за арести и споделянето на разузнавателна информация между отделните страни.

В началото на този месец британският премиер заяви, че член 50 от Лисабонския договор ще бъде задействан до края на месец март 2017 година. „Ще си върнем властта и силата“, заяви Тереза Мей, която наследи на поста Дейвид Камерън, подал оставка след референдума във Великобритания.

Великобритания

Още по темата

 • Brexit ще бъде задействан през март 2017 година

  Brexit ще бъде задействан през март 2017 година

  Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей заяви, че член 50 от Лисабонския договор ще бъде задействан до края на месец март 2017 година, ...
  2.10.2016
  871
  1
 • Тереза Мей под натиск

  Тереза Мей под натиск

  Хиляди души излязоха по улиците на Великобритания, за да призоват управляващите да не се късат връзките с Европа, съобщи ...
  3.09.2016
  1 344
  1

Напиши коментар:


Публикувай