1 267 2

Точат брадва за главата на Ислямска държава

Започнала е подготовка за офанзива срещу Ракка

Росен Стойчев

Министърът на отбраната нас САЩ Аштън Картър заяви, че оглавяваната от САЩ коалицията е започнала проучване за стартиране на операция срещу Ракка, съобщи Fox News.

Ракка е бастионът на Ислямска държава в Сирия и се счита за седалище на организацията. Според Картър не бива да има каквито и да било забавяния по започването на операция за връщането на контрола над града.

Той говори по време на среща между 11-те министри на отбраната, представляващи държави, членуващи в коалицията, борещата се с ДАЕШ. Срещата се проведе в Париж.

„Ще има препокриване между операциите срещу Мосул и Ракка. Това е част от нашия план. Подготвени сме за това“, заяви Картър.

Той не даде подробности за времето, в което евентуално мисията ще стартира.

Френският министър на отбраната Жан – Ив льо Дриян също потвърди, че подготовката е започнала.

Американски официални лица признаха, че операцията срещу Мосул вероятно ще продължи седмици и дори месеци. Това обаче има дава възможност за планирането на паралелни акции.

Франция


Още по темата

 • До Мосул и назад

  До Мосул и назад

  Дългоочакваният щурм срещу Мосул – крепостта на „Ислямска държава” (ИД) в Ирак най-после е факт. Широкомащабната коалиция, ...
  20.10.2016
  3 797
  2

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • незнайко
  Отговор
  1 11:13  26.10.16
  Каде е Мосул къде е Ракка. Това е на 350-400км отстояние. Какво става между тях никой не казва.

  Коментиран от #2

 • кроко
  Отговор
  2 12:29  26.10.16

  До коментар #1 от "незнайко":

  Ааа, как така ще нападат Ракка? Там няма ли брадати сирийски борци за демокрация, които режат глави, спазвайки човешките права?

Напиши коментар:


Публикувай