661 3

Немците предпочитат Щайнмайер за президент

Германският президент не се избира пряко от народа

Снимка: БТА/ AP
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

Ако немците можеха директно да си избират президента, те биха гласували за сегашния външен министър Франк-Валтер Щайнмайер. Това показва социологическо проучване на института INSA за списание „Cicero. 

Според проучването, цитирано от немските медии, за Щайнмайер биха гласували 28%, а за Ангела Меркел 23%. Всички останали представители на Социалдемократическата партия остават след председателя на Християндемократическия съюз Ангела Меркел.

Изборът на федерален президент е конституиран чрез член 54 на Конституцията на ФРГ. Федералният президент не е пряко избиран от народа, а чрез членовете на Федералното събрание, поради което заеманата от него позиция в контекста на политическата система на Германия е слаба.

За избора на федерален президент се свиква специално федерално събрание, което е и единствената му задача. То се състои от членовете на Бундестага, Бундесрата и делегати, избрани от законодателната власт (Ландтаг) на федералните провинции. Изборът на федерален президент протича чрез тайно гласуване.

Наскоро вицеканцлерът Зигмар Габриел заяви, че няма по-подходящ за поста кандидат от Щайнмайер.

Германия


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Картър
  Отговор
  1 19:46  26.10.16
  Струва ми се, че немците вече предпочитат ШМАЙЗЕР, а не Щайнмайер.(
 • Мара
  Отговор
  2 20:54  26.10.16
  Прав си Картър, ама не съвсем.
 • Картър
  Отговор
  3 22:02  26.10.16
  Втасват нещата, втасват! Донбаската ... Меркел направи и невъзможното за възкръсването на германския нацизъм, явно целейки да унищожи Германия, отмъщавайки за Холокоста. Е, резултатът както винаги, когато действат аматьори е обратен.

Напиши коментар:


Публикувай