780 0

Дългогодишният премиер на Черна гора се отказа от поста

Партията на Мило Джуканович е номинирала неговият заместник за следващ премиер на страната

Дългогодишният премиер на Черна гора се отказа от поста
Снимка АП/БТА
Милена Трачева

Дългогодишният премиер на Черна гора Мило Джуканович се оттегля от поста. Това се казва в съобщение, разпространено от управляващата партия в страната, цитирано от Би Би Си.

Оставката му дойде след парламентарните избори, които Демократическата партия на социалистите спечели, но не получи абсолютно мнозинство.

Партията номинира неговия заместник Душко Маркович за евентуален негов приемник.

Джуканович управляваше Черна гора или като министър-председател или като президент през по-голямата част от изминалия четвърт век.

По време на проведените преди 10 дни избори, той призова черногорския народ да отиде да гласува за партньорство с Европейския съюз и НАТО или за това да се превърне в руска колония.

След като се отдели от Сърбия през 2006 г., Черна гора установи тесни връзки с ЕС и НАТО, тъй като се стреми да се присъедини и към двете структури.

Опозицията многократно е обвинявала Джуканович в "корупция и хронична шуробаджанащината", неща, които той отрича.  На 16 октомври партията на дългогодишния лидер на страната спечели 36 от общо 81 места в парламента, побеждавайки с малка разлика четирите опозиционни партии, обединени около идеята да свалят Джуканович от власт.

Черна Гора

Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай