1 022 3

Белгия ще подпише споразумението с Канада

Белгийските власти постигнаха съгласие

Белгия ще подпише споразумението с Канада
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

Белгия ще подпише търговското споразумение с Канада, известно като СЕТА, съобщи Би Би Си, позовавайки се на думи на премиера Шарл Мишел.

До този момент властите в белгийската провинция Валония даваха на заден ход, но след нов рунд преговори са решили да подкрепят сделката.

За да стане реалност споразумението между Европейския съюз и Канада, всички страни-членки на общността трябва да дадат зелена светлина.

По-рано днес бе съобщено, че канадската делегация няма да присъства на планираната за вечерта среща с представители на ЕС. Отава обяви, че продължава да има готовност за подписване на СЕТА, но за целта Европа също трябва да има такава.

Шарл Мишел заяви, че белгийските власти вече са готови да дадат зелена светлина за сделката, която по думите му е „важна стъпка за ЕС и Канада“.

Би Би Си припомня, че това е най-амбициозната търговска сделка на Европейския съюз. Почвата й се подготвя от близо седем години.

Белгийската провинция Валония с население от 3.6 млн. души се противопоставяше най-силно на сделката, искайки по-големи гаранции по отношение на стандартите.

Белгия


Още по темата

 • ЕС и Канада подписват споразумението утре

  ЕС и Канада подписват споразумението утре

  Търговското споразумение ЕС-Канада (СЕТА) ще бъде подписано в Брюксел на 30 октомври, съобщи Съветът на ЕС. Насрочването на новата дата стана ...
  29.10.2016
  1 343
  4
 • ЕС не се отказва от СЕТА

  ЕС не се отказва от СЕТА

  „Все още е възможно в четвъртък да бъде подписано търговското споразумение между ЕС и Канада.“ Това заяви председателят на Европейския ...
  26.10.2016
  664
  0
 • Белгия още мисли за СЕТА

  Белгия още мисли за СЕТА

  Цяла нощ продължиха преговорите между представители на федералната и регионалната власт в Белгия в търсене на решение по въпроса за търговското ...
  26.10.2016
  803
  1

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • брюкселкото зеле намирисва
  Отговор
  1 14:58  27.10.16
  И какво са се договорили, кач пара да премине от едни банкови сметки в други или нещо по сусловията на споразумението?
 • Диди
  Отговор
  2 15:16  27.10.16
  Договарянето е,да няма,,частни съдилища,,.Така трябва и да бъде.А Америка едва ли ще се съгласи така да е и с ТТИП.
 • гост
  Отговор
  3 00:49  28.10.16
  Стандарта е повече ГМО от САЩ вкарани чрез канадски фирми.Целят се в икономиката на ЕС.Мигранти,земеделие.С такива тикви по европейските парламенти ще ни заличат.

Напиши коментар:


Публикувай