1 304 1

Китайски шпиони откраднали тайни от Пентагона

Шпионските опити на Пекин са се увеличи значително и представляват сериозна заплаха за САЩ

Китайски шпиони откраднали тайни от Пентагона
Снимка архив АП/БТА
Милена Трачева

Китайски шпиони многократно са прониквали в агенциите за национална сигурност на САЩ като са успели да откраднат информация за тайни планове на Пентагона за евентуален военен конфликт с Китай. Това съобщи сайтът Washington Free Beacon, позовавайки се на доклад, изготвен от комисия в Конгреса на САЩ.

В документа на комисията, която разглежда китайско-американските отношения в сферата на икономиката и сигурността, пише, че Съединените щати са изправени пред голяма и нарастваща заплаха за националната сигурност, заради шпионските операции на Пекин, който се опитва да събира класифицирана държавна информация.

Последният докла на комисията разглежда като едни от най-сериозните заплахи усилията на Китай да внедри свои агенти в структурите на националната сигурност на САЩ и кибер атаките.

Китайската разузнавателна дейност се е "увеличила значително" през последните 15 години, а шпионите на Пекин са успели да проникнат в структури като ФБР и Тихоокеанското командване на САЩ (USPACOM), се казва още в доклада, който официално ще бъде представен пред Сената на 16 ноември.

Има данни, че чуждите агенти са били изпратени от китайското министерство на държавната сигурност, Народна освободителна армия и военни организации към комунистическата партия в страната.

От Пентагона казват, че един от най-сериозните шпионски скандали е бил свързан с пенсионирания подполковник Бенджамин Пиърс Бишъп, който е бил контрактор към USPACOM. През март 2014 г. мъжът признал, че предавал класифицирана информация на китайка, с която имал връзка. Компрометираната информация е включвала тайни военни планове на САЩ, информация за ядрени оръжия, документи на безпилотния самолет MQ-9 Reaper и засекретен доклад за американската стратегия по отношение на Китай.

В доклада се посочват данни и за други случаи на китайски шпионаж.

"Китайското разузнаване нееднократно е прониквало в структури на националната сигурност на САЩ и е взимало информация, която може сериозно да навреди на националната сигурност" се казва в доклада.

САЩ

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • шпион
    Отговор
    1 11:09  29.10.16
    Едно време в-к работническо дело даваше информация само за амер. шпиони. Сега такива няма, а ако случайно има- правят добри дела като раздаване на дъвки на деца

Напиши коментар:


Публикувай