28 Октомври, 2016 18:01, обновена 28 Октомври, 2016 19:20 3 261 11

Кристалина Георгиева подаде оставка от ЕК

  • кристалина георгиева-
  • ек-
  • световна банка

Българката напуска Брюксел и се връща на работа в Световната банка

Кристалина Георгиева подаде оставка от ЕК - 1
Снимка: БТА/АР

Българският еврокомисар Кристалина Георгиева подава оставка от поста си на заместник-председател на ЕК, съобщиха от Брюксел. Оставката на Георгиева влиза в сила най-късно до полунощ на 31 декември 2016 година, в зависимост от развитието на продължаващите преговори за бюджета на ЕС.

В съобщението на ЕК се отбелязва още, че считано от 2 януари 2017 г. тя се връща на старата си работа в Световната банка, където вече ще заема поста изпълнителен директор.

„За мен е чест, че през последните седем години работих за Европейския съюз и България като комисар по хуманитарна помощ и като заместник-председател по бюджет и човешки ресурси", написа Георгиева в профила си във фейсбук. 

"Когато през 2010 г. дойдох в Европейската комисия от Световната банка, оставих след себе си не просто работата и организацията, която обичах, но и една цяла сфера на дейност: международното развитие. След като внимателно обмислих предложението да стана Главен изпълнителен директор на Световната банка, реших да го приема. Връщам се към работата, която продължава искрено да ме вълнува и която ще ми позволи да помагам и на Европа и на света.

От цялото си сърце благодаря на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за възможността да бъда част от неговия прекрасен екип. Връщам се във Вашингтон в началото на следващата година. Междувременно работата в Брюксел продължава. Очаквам да приключим успешно преговорите за бюджета на ЕС за 2017 г. Трябва да завършим и няколко инициативи, свързани с управлението на човешките ресурси в Комисията.

Не е време за сбогуване, предстои още много работа. Но оставам завинаги благодарна за приятелството и професионализма, които срещнах в Брюксел.”

Кристалина Георгиева подаде оставка от ЕК

"С голяма тъга приемам оставката на Кристалина Георгиева", заяви председателят на комисията Жан-Клод Юнкер. "Кристалина Георгиева беше отличен заместник-председател в първите две години на тази ЕК, която имам честта да оглавявам. Винаги съм се радвал, че мога да разчитам на посветеността й да постига резултати, на стратегическите й съвети и на приятелството й. Кристалина Георгиева е отличен политик, към когото изпитвам дълбоко уважение и на когото искам да благодаря за лоялността и работата, която извърши. Ще ни липсва много", пише Юнкер.

Еврокомисар Гюнтер Йотингер ще поеме задълженията на Георгиева, допълва Юнкер.

Председателят отбелязва още, че е съобщил на председателя на ЕП Мартин Шулц за оставката на Георгиева и смяната с Йотингер.

Предстои България да представи нов кандидат, който да довърши еврокомисарския мандат на Георгиева след назначение от Съвета на ЕС, в съгласие с ЕП и председателя на ЕК.

Юнкер заявява, че е готов за разговори с българския премиер Бойко Борисов за възможните кандидатури за следващ български еврокомисар, както и евентуалните негови отговорности в ЕК

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    0 0 Отговор
    Каквато и да е, както и да се е казвала - ценен кадър е за България. Мисля, че прегоря в битката за Генсек на ООН. Дано да продължи да помага на Родината ни на какъвто и пост да се намира.
  • 2 барбалан

    0 0 Отговор
    Изкуствено вдигаха рейтинга на Кристалинка с години... Бутаха я, дърпаха я, напъваха я, тя също даде всичко от себе си, но уви - откъдето дошла - там отишла...
    Кому беше нужен всичкия този зор на световно ниво...
  • 3 Ник

    0 0 Отговор
    Струва ми се това неочаквано решение е продиктувано от започналата проверка за разходите на Кристалина по повод участието и в надпреварата за ООН. Както стана ясно от ЕС група депутати повдигнаха въпроса в качеството на какъв и с чии средства се разхожда до ООН повече от месец, въпреки че се включи в надпреварата последната седмица...
  • 4 БАБА ГЕНА

    0 0 Отговор
    ИЗЛОЖИ НИ ПРЕД СВЕТА И ЗАРАДИ НЕЯ ИЗГУБИХМЕ ПОСТА ЗА ШЕФ НА ООН.ТАЗИ ИНТРИГАНТКА Е ДЕЙСТВАЛА ОЩЕ ОТ ПРЕДИ 1 ГОДИНА СРЕЩУ ИРИНА БОКОВА ЗАЕДНО И С НЯКОИ МЕДИИ.А ТЯ УМЕЕ ДА СИ ДЕЙСТВА И ИЗДЕЙСТВА ВСЕ ХУБАВИ ПРЕСТИЖНИ ДЛЪЖНОСТИ.ТЯ СИ ЗНАЕ КАК ГО ПОСТИГА.
  • 5 Картър

    0 0 Отговор
    Би било хубаво и Бокова да постъпи по същия начин. Юнеско не е мястото където тя да проявява реваншизъм към тези, които я спряха за ООН. Знам, че това няма да ви се хареса, но помислете малко. Ако тя си бе подала оставката, нямаше да замеси България в супер скандала с Израел относно Храмовия хълм, защото заради този нейн грях ще страдаме всички... Евреите са бесни, а тя доказа, че е дъщеря на баща си!!!
  • 6 Гост

    0 0 Отговор
    Колко прозаично! Всичките ни съвременни политици, са чисто и просто едни мерзки продажници!
    Тази просто е една слуга на САЩ и сега ще бъде възнаградена за антибългарските си действия!
  • 7 Картър

    0 0 Отговор
    Прав си, Кристалина е слуга на щатите и то скъпо платена, но пък и Бокова е слуга на арабите. И двете не бяха подходящи за ООН, но пуст кариеризъм и АЛЧНОСТ!

    Коментиран от #10

  • 8 Гост

    0 0 Отговор
    Дъртата кифла се оставя от всякъде и я изгониха а не е напуснала.Тя е толкова нагла че сама да изплюе кокала е невъзможно явно я потупаха зад вратът.срам и позор за България заедно с другата бамбокова да си направят едно бънджи с истинско въже вързано за врата.
  • 9 поп Грую

    0 0 Отговор
    Някой хора предсказаха преди време,че точно така ще стане.Блесналата с своята селска идилия и простота Сталинка в световен мащаб няма как повече да изпълнява каква да е ръководна длъжност в ЕС и по комунистически бяха принудени да и създадат престижен пост и вежливо да я разкарат.
  • 10 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Картър":

    Катъре, много са ти плитки интригите. Едната ако е маскара дайте да омаскарим и другата.

    Май не схвана че точно преди няколко дни арабюхите заплашиха Бокова с убийство?

    И разбрахме че единствената вина на Бокова са нейните родители комунисти. Като се чувствате длъжни да ни повтаряте споменете и за родителите на сталинка. От омраза към комунизма ли са я кръстили с това десидентско име по врема на соца.

    Да в Европа не търпят наглите кариеристи интриганти. Не търпят някой лапнал властта да злоупотребява със власт и обществени средства за лична изгода. За тях престъпника си е престъпник дори да се е обявил за любимец на народа и да твърди че няма друга алтернатива.
  • 11 ЩЛП

    0 0 Отговор
    Стана ясно какви отрепки са в световната банка.
Новини по държави: