29 Октомври, 2016 14:05 3 237 0

Магията около смяната на времето

  • време-
  • часовници-
  • смяна на времето-
  • лятно часово време-
  • час

Общоприетото астрономическо време ще измести лятното часово време

Магията около смяната на времето - 1

Броени часове ни делят от онзи момент от годината, когато стрелките на часовниците магически ще тръгнат назад и ще ни подарят един допълнителен час сън.

Магията ще се случи точно в 04:00 часа на 30 октомври, когато повечето от нас ще спят спокойно в леглата си.

Когато върнем часовниците с един час назад всъщност се връщаме към общоприетото астрономическо време или т.нар. Зимно часово време.

Промяната ще направи сутрините ни по-светли, а вечерите по-тъмни.

Магията около смяната на времето

Идеята за това първо хрумва на американския президент Бенджамин Франклин. Той пише писмо до редактор на вестник „Парижки журнал" през 1784 г., в което предлага на хората да стават и да си лягат по-рано, с което ще спестят от свещи.

Идеята за лято и зимно часово време за пръв път е предложена сериозно от Уилям Уилет в есето му „Пилеене на дневна светлина“, публикувано през 1907 г. Той обаче не успява да убеди британския парламент в ползата на това действие и предложението му е отхвърлено.

Промяната на часа започва да се прилага на практика от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април — 1 октомври 1916 г.Великобритания е втората държава, която въвежда лятно часово време от 21 май до 1 октомври 1916 г.

На 10 март 1918 г. Конгресът на САЩ установява няколко часови зони и официално въвежда лятното часово време, но законът не успява да стане популярен и скоро е отменен.

Много хора имат различно мнение по въпроса дали трябва да променяме часовниците си по този начин.

Някои мислят, че въвеждането на лятното часово време е хубаво нещо, тъй като спестява енергия и дава възможност за по-ефективно използване на естествената дневна светлина.

Други са на противоположното мнение и смятат, че смяната на времето, освен че не спестява енергия, може да доведе до множество пътнотранспортни произшествия и да застраши сигурността на децата, които се прибират от училище по тъмно.

Смяната на часовото време е благодат за някои и проклятие за други. И тук като при всичко останало има печеливши и загубили.

Изследвания показват, че допълнителният час дневна светлина през лятото дава възможност на хората да излизат повече навън и да стоят до по-късно извън домовете си. Това се отразява изключително зле на телевизионните компании, които отчитат около 10-15% спад в гледаемостта дори на популярни предавания. Театрите също страдат от местенето на стрелките. Хората предпочитат да се разходят навън, когато е топло, вместо да влязат в тъмния салон.

Така всяка дейност на открито, като голфа и футбола например, се оказват много облагодетелствани от смяната на времето. Колкото повече естествена светлина има в късните часове на деня, толкова повече време за игра има.

Къде местят стрелките?

Повече от един милиард души, в около 70 страни по света, използват лятното часово време. 68% от страните по света не използват лятното часово време. Да местят стрелките на часовниците си е дейност, която извършват едва 20% о световното население или 1 на всеки 5 души.

Интересно е да се отбележи, че почти всички страни в близост до екватора не се отклоняват от стандартното време. В южното полукълбо, където лятото пристига в месеците, когато северното полукълбо е обхванато от люта зима, Лятното часово време се използва от края на октомври до края на март.

В България лятното часово време е въведено на 1 април 1979 г. Тази година ще върнем часовниците си за 37-ми път.

Магията около смяната на времето


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА