2 618 0

Магията около смяната на времето

Общоприетото астрономическо време ще измести лятното часово време

Милена Трачева

Броени часове ни делят от онзи момент от годината, когато стрелките на часовниците магически ще тръгнат назад и ще ни подарят един допълнителен час сън.

Магията ще се случи точно в 04:00 часа на 30 октомври, когато повечето от нас ще спят спокойно в леглата си.

Когато върнем часовниците с един час назад всъщност се връщаме към общоприетото астрономическо време или т.нар. Зимно часово време.

Промяната ще направи сутрините ни по-светли, а вечерите по-тъмни.

Идеята за това първо хрумва на американския президент Бенджамин Франклин. Той пише писмо до редактор на вестник „Парижки журнал" през 1784 г., в което предлага на хората да стават и да си лягат по-рано, с което ще спестят от свещи.

Идеята за лято и зимно часово време за пръв път е предложена сериозно от Уилям Уилет в есето му „Пилеене на дневна светлина“, публикувано през 1907 г. Той обаче не успява да убеди британския парламент в ползата на това действие и предложението му е отхвърлено.

Промяната на часа започва да се прилага на практика от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април — 1 октомври 1916 г.Великобритания е втората държава, която въвежда лятно часово време от 21 май до 1 октомври 1916 г.

На 10 март 1918 г. Конгресът на САЩ установява няколко часови зони и официално въвежда лятното часово време, но законът не успява да стане популярен и скоро е отменен.

Много хора имат различно мнение по въпроса дали трябва да променяме часовниците си по този начин.

Някои мислят, че въвеждането на лятното часово време е хубаво нещо, тъй като спестява енергия и дава възможност за по-ефективно използване на естествената дневна светлина.

Други са на противоположното мнение и смятат, че смяната на времето, освен че не спестява енергия, може да доведе до множество пътнотранспортни произшествия и да застраши сигурността на децата, които се прибират от училище по тъмно.

Смяната на часовото време е благодат за някои и проклятие за други. И тук като при всичко останало има печеливши и загубили.

Изследвания показват, че допълнителният час дневна светлина през лятото дава възможност на хората да излизат повече навън и да стоят до по-късно извън домовете си. Това се отразява изключително зле на телевизионните компании, които отчитат около 10-15% спад в гледаемостта дори на популярни предавания. Театрите също страдат от местенето на стрелките. Хората предпочитат да се разходят навън, когато е топло, вместо да влязат в тъмния салон.

Така всяка дейност на открито, като голфа и футбола например, се оказват много облагодетелствани от смяната на времето. Колкото повече естествена светлина има в късните часове на деня, толкова повече време за игра има.

Къде местят стрелките?

Повече от един милиард души, в около 70 страни по света, използват лятното часово време. 68% от страните по света не използват лятното часово време. Да местят стрелките на часовниците си е дейност, която извършват едва 20% о световното население или 1 на всеки 5 души.

Интересно е да се отбележи, че почти всички страни в близост до екватора не се отклоняват от стандартното време. В южното полукълбо, където лятото пристига в месеците, когато северното полукълбо е обхванато от люта зима, Лятното часово време се използва от края на октомври до края на март.

В България лятното часово време е въведено на 1 април 1979 г. Тази година ще върнем часовниците си за 37-ми път.Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай