638 0

"Пиратите" на абордаж за властта в Исландия

Предсрочните парламентарните избори дойдоха след оставката на премиера

Снимка АП/БТА
Снимка АП/БТА
Христо Ангелов

"Пиратската партия" в Исландия остана трета на предсрочните парламентарните избори. Тя получи 14.5 процента от гласовете според първите данни и ще има 10 депутатски места от 63 местния исландския парламент.

Най-добър резултат има дясноцентристката "Партия на независимостта", която има 29 процента и получава 21 места в Алтинга (парламента). Нейният коалиционен партньор "Прогресивната партия" ще има 8 места.

Опозицията начело с "Пиратската партия" изяви готовност за коалиция, която може да разчита на общо 32 места в парламента.

Исландското правителство официално подаде оставка, след като загуби парламентарното си мнозинство на вчерашните избори, предаде ТАСС, като се позова на националната служба за радио и телевизия.

Министър-председателят Сигурдур Инги Йохансон от Прогресивната партия подаде оставка пред президента Гудни Йоханесон, който я прие и обяви, че правителството ще остане на власт, докато не бъде съставена нова управляваща коалиция.

Предсрочните парламентарните избори бяха предизвикани от скандала с „панамските документи“ през месец април, когато премиерът Сигмюндюр Гюнлейгсон бе принуден да подаде оставка. Тогава стана известно, че съпругата му има регистрирани офшорки на Британските Вирджински острови.

Алтингът е един от най-старите парламенти в света. Исландия е представителна демокрация и парламентарна република. Модерният парламент е основан през 1845 година като консултативен орган към датския монарх. Смятано от мнозина повторното установяване на събранието е основано през 930 година в период на федерация. Следователно, „това е може би най-старата в света“ парламентарна демокрация.

Исландия


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай