1 Ноември, 2016 07:31 6 532 4

1 ноември 1922 г.: Абдикира последният султан на Османската империя

  • султан-
  • турция-
  • империя-
  • мехмед vi
1 ноември 1922 г.: Абдикира последният султан на Османската империя - 1

На 1 ноември 1922 г. абдикира последният султан на Османската империя Мехмед VI.

Роден e през 1861 г. в Истанбул. Той става султан на 4 юли 1918 г., след като законният наследник на Мехмед V Решад Юзуф Иззетин, се самоубива.

Новият султан идва в тежки за империята години, започнали с революцията на младотурците и приключили с разгрома й в Първата световна война. Френски и британски войски са окупирали обширни територии в Близкия изток, които от векове са били притежание на султана.

Подложен на натиск от Запада Мехмед VI е принуден да приеме Севърският договор. Това е мирен договор подписан в парижкото предградие Севър (Sèvres) между държавите -победителки в Първата световна война и Османската империя. Парафиран е на 10 август 1920 г. и е част от Версайската система от договори.

От страна на Османската империя е приет от султана Мехмет VI, който се стреми да запази трона си, но движението на младотурците начело с Кемал Ататюрк отхвърля договора.

Основните клаузи в договора са териториални, военни и юридически.

Териториалните клаузи са свързани с разделянето на османските територии между победителките.

– Франция получава Ливан и Сирия, а Дулкадир и Киликия остават под френско влияние.

– Италия получава като зони на влияние Тарс, Анталия, Кония и части от централен Анадол и получава потвърждение за прякото присъединяване на Додеканезите към своите територии.

– Армения получава Ерзурум и земите около езерото Ван, заедно с областта Трабзон.

– Гърция получава Източна Тракия, заедно с Егейските острови и под формата на зона на влияние областта около Измир. След изтичането на 5 години, в областта се предвиждало да се проведе референдум, който да определи дали територията да стане част от Гърция или да остане в Османската империя.

– Великобритания получава Палестина, Трансйордания и Ирак, и части от Кюрдистан като зона на влияние.

– Босфора и Дарданелите са демилитаризирани и предадени под Международен контрол.

– Договорът предвижда и референдум сред кюрдите, който да определят бъдещето им. Референдумът така и не е проведен заради разногласия сред самите кюрди.

Военните клаузи предвиждат намаляване на османската армия до 50 000, разрешават запазване само на 7 бойни кораба и 3 торпедни лодки и забраняват на Османската империя да разполага с военно-въздушни сили. Освен това, се създава съюзническа контролна комисия, която да следи за изпълнението на военните клаузи.

Генералът от османската армия и герой от защитата на Дарданелите – Мустафа Кемал паша се изтегля в все още свободните територии, отхвърля властта на султана като изчерпана и старомодна и обявява намерението си да спаси държавата от катастрофата в която се намира.

На 1 ноември 1922 г., след като гръцката инвазия в Мала Азия е отблъсната, султанатът е официално детрониран, а на 17 ноември Мехмед VI напуска Истанбул на борда на британски военен кораб. Отначало той се установява в Малта, но бързо се премества на италианската Ривиера в Сан Ремо.

 

 


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан

    1 5 Отговор
    Голяма империя.. За българите трябва да е гордост че са били част от тая империя..500 години хората са живеели в мир и разбирателство..българинът е продавал платовете произведени в Калофер в Истанбул, Багдад,Виена..българските младежи са учили в Истанбул, Виена,Букурещ

    Коментиран от #2

  • 2 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хасан":

    Еее, много малко лъжи, напъни се повече, де!
  • 3 Олаф

    0 0 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: приключили с разгрома й в Първата световна война" Незнам кое наричате разгром при условие, че Ататюрк разбива войските на половината свят при Дарданелите и реално Османската империя печели нейните битки, но като коалиция губят войната. Османската империя се е разпаднала много преди това, дори преди 1878 година. Съществува единствено на документи. Една голяма част от историята на нашите земи приключва безславно изоставайки с години назад от Европа и новите "моди" в образование, медицина, наука и др., което неминуемо води до разпад на каквито и да е коалиции, алианси, империи и прочие.
  • 4 Аркан

    0 0 Отговор
    Хасанчо да не зборува глупости оти кje го "испие"месечината
Новини по държави: