Last news in Fakti

31 Октомври, 2016 20:59 4 917 8

Край на мистерията! Раул Валенберг е обявен за мъртъв

  • раул валенберг-
  • евреи-
  • холокост-
  • нацисти

Спасителят на над 20 000 унгарски евреи от Холокоста издъхва в съветски концлагер

Край на мистерията! Раул Валенберг е обявен за мъртъв - 1

След 71 години на мистерия и спекулации, легендарният шведски дипломат Раул Валенберг най-после е обявен за мъртъв, съобщава националното радио на Швеция.

Шведската данъчна агенция, която регистрира ражданията и умиранията в страната, потвърди за смъртта на харизматичния дипломат. Първи в. "Експресен" писа, че Раул Валенберг е издъхнал в съветски концлагер на 31 юли 1952 г.

Дипломат от кариерата Валенберг е посланик на Швеция в Унгария по време на Втората световна война. С неговите усилия се свързва спасяването на най-малко 20 000 унгарски евреи от Холокоста.

За съжаление при идването на Червената армия през 1945 г. дипломатът е задържан и хвърлен в съветски концлагер. Срещу него е повдигнато странното обвинение за колаброционизъм с нацистите. 

Първоначално съветските власти отричаха да са го арестували, но през 1957 г. стандартно за тогава съобщават, че той е починал от сърдечен удар в затвора на 17 юли 1947 г. Подобна диагноза е дадена на стотици германски военнопленници, които издъхват в съветския ГУЛАГ от глад, изтощение, каторжен труд и побой.

Седем десетилетия по-късно шведските власти съобщиха, че за ден на смъртта на Раул Валенберг произволно е взета датата 31 юли 1952 г. съгласно правилото, че човек, за когото се предполага, че е починал, трябва да бъде обявен за мъртъв пет години след неговото изчезване. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сталин

    0 0 Отговор
    Еех, най-накрая я разгадаха мистерията и тази вечер ще се наспя спокойно за първи път ог години!
  • 2 Жидомасов Гроб

    0 0 Отговор
    Помагал е на евреи, значи скоро трябва да направят национален празник в Швеция или поне няколко паметника в Стокхолм... Иначе Великобритания и САЩ ще им наложат санкции...
  • 3 Гост

    0 1 Отговор
    Тоя идиот е трябвало да го затрият по рано.спасил еврей о.рал света.доказано е еврейте в стремежа си да не дават нищо се женят по между си и така стават генетично увредена етнос.те и сега са същите ама го няма Фюрера язък.
  • 4 стратокастър

    0 0 Отговор
    Това са особеностите на руското национално управление! Те бяха широко използвани и в България за избиването на генералитета и интелигенцията а и на по заможните хора, след нахлуването им в страната ни 1944 година!


    Последствията са катастрофални за Българския народ ! От два пъти по богата държава от съседна Гърция (44г.) ставаме три пъти по-бедна (89г.) въпреки лозунгите, пропагандата и .... и т. н.! ФАКТ НЕ ОСПОРИМ!!!

    Коментиран от #5

  • 5 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "стратокастър":

    Всъщност доста успорим факт, ама айде... щото сме били много бедни, та затова до ден днешен демократите смучат от беднотията, направена през комунизма. А за гърците още от едно време се говореше че им наливат пари на поразия, особенно в селското стопанство като влезнаха в ЕС, и събитията от последните години доказват че е вярно.

    Коментиран от #6

  • 6 стратокастър

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "кроко":

    Това е истината за съжаление . На гърците им наливаха пари , развиваха им икономиката западните страни и гърците можеха да обикалят цял свят . Докато България беше източвана от руснаците по всички възможни начини! Спираха се перспективни производства булгар рено балканчето..... построихме гиганти на глинени крака като кремиковци които само декапитализираха държавата ,поддържахме огромна за икономиката ни армия . По изчисления на соц. икономисти един войник на ден ни струваше 100 лв при заплати от 200 -250 лв! Частната дейност беше забранена!


    Гърците не павиха ТКЗС, изградиха си средни и малки предприятиа ,развиваха и насърчаваха частната инициатива ,туризъм ..... !

    Това са фактите ! Аз с висше образование съм тичал две години около граничната бразда ,вместо да изкарам през това време някой лев за държавата !А както се казва само аз да бях....?

    Коментиран от #7

  • 7 Ник

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "стратокастър":

    Не съм особено съгласен с казаното!
    Първо един войник никога не е струвал 100лв на ден, особено по времето на СОЦ-а. Добре помня и 80 и 90-те години.
    Второ България до 60-те години е чисто аграрна страна без един трактор! Тогава за първи път изпращат руски трактори по ТКЗС-тата. За телевизия няма да говорим, а 50-те години да имаш ръчен часовник си е било направо престиж! Поне така обясняваше баща ми - мир на праха му.
    Булгар рено е спорен въпрос. Има сериозен документален Български филм по случая. Оказа, се че "ТЕРЕМ "не са били много способни да свършат работата така, както искат французите. Да ли има Руска намеса по въпроса - така се говори! Но е факт, че Военните предприятия ТЕРЕМ на се били особено подготвени да правят сглобяването.
    Кремиковци безспорно бе една абсолютна глупост, но той бе създаден да даде възможност на простото население около София да работи и да се обучава в един изключително важен сектор. - Този сектор все още е важен, но мястото на завода е избрано погрешно.
    Факто е обаче, че цялата индустрия и инженерни кадри са направени основно с Руски пари! - Подчертавам с Руски пари! Обучението и създаването на кадри да работят в тези предприятия стана с с помощта на Руски инженери!
    Не казвам, че Руснаците са цвете и че не сме им сърбали попарата, но е важно да се говори истината!

    Коментиран от #8

  • 8 стратокастър

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Ник":

    Единствено и само в интерес на истината ще отбележа че 48 година от родъ на майка ми освет земя и добитък са отнети трактор/ с метални колела и стационарна вършачка , австрийски!


    И поради тая причина на мен в гимназията не ми разрешиха да ходя на екскурзия до Унгария и Чехословакия !!! След това ме пратиха граничар защото се смятяше че това е една от най-тежките казарми!

    Изчисленията за 100 те лева човекоден не са мой а доклат на Добри Джуров пред полит бюро! Какво са ни давали и какво са ни вземали руснаците се вижда по разликата ни с гърците по пенсии и заплати!
Новини по държави: