Last news in Fakti

1 Ноември, 2016 12:24 2 771 3

САЩ изпращат ядрена подводница в Гуам

  • гуам-
  • сащ-
  • ядрена подводница-
  • пенсилвания-
  • ssbn 735-
  • военно посещение-
  • тихия океан

Посещението ѝ съвпада с визита на южнокорейска и японска делегация в базата на САЩ

САЩ изпращат ядрена подводница в Гуам - 1
Снимка: ВМС САЩ

Американската армия тази седмица изпрати съобщение до потенциалните си противници в Тихия океан, съобщава Си Ен Ен.

Подводница от американския военноморски флот, оборудвана с ядрени бойни ракети, е на посещение в Гуам за пръв път от края на 80-те години, а САЩ и Япония ще проведат съвместни военни тренировки на тихоокеанските острови.

Появата на подводницата „Пенсилвания“ (USS Pennsylvania (SSBN 735) в американските територии в Тихия океан е "планирано посещение", се казва в изявление на ВМС на САЩ.

Но служител от министерството на отбраната на САЩ заяви пред Си Ен Ен, че по същото време американската база ще бъде посетена от японска и южнокорейска делегация.

Посещението идва в много напрегнат момент за региона, тъй като Северна Корея проведе поредната партида ядрени опити и тестове на балистични ракети, а Китай възобнови дейността си в Южнокитайско море.

Според анализатори, с изпращането на „Пенсилвания“ в Гуам американският флот прави показна демонстрация, за да заяви присъствието си пред съюзници и врагове.

"Това особено посещение в Гуам отразява ангажимента на САЩ към съюзниците им в индо-азиатския тихоокеански регион. То също така има за цел да затвърди общите упражнения, обучения, операции и други дейности на военното сътрудничество с техните партньори", се казва в изявлението на американските военноморски сили, в което се допълва, че "подводници, носещи балистични ракети, като „Пенсилвания“, патрулират непрекъснато, за да покажат каква е ядрената, възпираща мощ на САЩ."

„Пенсилвания“, един от 14-те подводници клас Охайо, оборудвани с балистични ракети, част от американския флот, разполага на борда си с 24 балистични ракети Trident II D-5, според американския флот.

Всяка ракета носи няколко бойни глави, които могат да бъдат програмирани да унищожат различни цели.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кирил

    0 0 Отговор
    САЩ са застинали в 80-те, мислят си че с една стара ядрена подводница ще уплашат Китай и Северна Корея и още дърпат конците в света. Бита карта са и само блъфират за пред африканските и тихоокеански племена, единствените останали дето им се вързват на номерата.
  • 2 onq s konq

    0 0 Отговор
    Може и така да е,но някакси никой не смее да ги пробва
  • 3 по темата

    0 0 Отговор
    Това корито не е никаква заплаха, защото към дъното може да поеме преди да се опита да излети и взриви, замърсявайки наоколо, някоя от ръждясалите тръби.