816 2

Ще признае ли Обама палестинска държава?

Появиха се опасения, че при следващото гласуване на резолюцията за мир в Израел, САЩ ще се въздържат от гласуване

Ще признае ли Обама палестинска държава?
Снимка АП/БТА
Милена Трачева

Американският президент Барак Обама ще се оттегли от поста си през януари след 8 годишно управление. Преди това обаче, той ще направи най-малко един опит да спаси наследството на външната си политика, белязана от провал, коментира израелското издание Ynet news.

Според Джонатан Шанзер, вицепрезидент на Фондацията за защита на демокрацията, Белият дом прави последен отчаян опит да разреши израелско-палестинския конфликт. Това може да стане ако САЩ се въздържи да наложи вето при следващото гласуване на мирната разолюция за Израел. Ако документът, предложен от Франция, мине пред ООН, то американските граждани, които правят бизнес с новопостроените израелски селища в окупираните територии, ще подлежат на санкции. Подобен ход се разглежда като опит на Обама да прокара път за евентуално признаване на палестинска държава.

В интервю за Wall Street Journal Шанзер каза, че първият курс на действия от страна на администрацията на Обама може да е приемането на резолюция от Съвета за сигурност на ООН, осъждаща новопостроените селища.

Освен това Обама би могъл да внесе резолюция в Съвета за сигурност, призоваваща за създаването на палестинска държава, нещо, което ще създаде смут в Конгреса на САЩ и ще даде увереност на движението за бойкот, отнемане на права и санкции (Boycott, Divestment and Sanctions — BDS), което се обявява срещу стоежа на израелски селища.

Според Шанзер, освен всичко останало, Обама може да опита да направи ход, който пряко ще засегне Израел, а именно окончателно да очертае споразумението за създаване на палестинска държава, чрез Съвета за сигурност на ООН.

Инициативата за мир, предложена от Франция, все още стои на масата и според експерта по демокрация, при следващото ѝ гласуване в Съвета за сигурност, САЩ би могъл просто да се въздържи от вето. 

Израел

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Картър
  Отговор
  1 21:27  01.11.16
  Светкавицата е еврейн по майка и няма да признае Палестина.
 • Диди
  Отговор
  2 23:05  01.11.16
  Крайно време беше да се забрани строенето на селища на палестинска земя.Нетаняу беше във Русия,може да е потърсил помощ от Путин за проблема Палестина,знаяйки че това ще раздразни Америка.Дано Америка признае Палестина за държава.

Напиши коментар:


Публикувай