1 333 3

Исландия: Истински европейски рай без комари

Скоро климатичните промени могат да променят това

Исландия: Истински европейски рай без комари
Снимка АП/БТА
Милена Трачева

Те смучат кръвта ви и бръмчат дразнещо край ушите ви. Техните ухапвания, причиняващи ужасни сърбежи и зачервявания, могат да провалят приятния излет или барбекю. Но най-ужасното в тях е, че пренасят болести, някои от които много опасни.

В почти всяка страна по света комарите са заплаха. Навсякъде, но не и в Исландия. Северната европейска държава е едно от малкото обитаеми места на планетата, където няма комари и както изглежда никой не знае защо, пише изданието „Ню Йорк Таймс“.

Температурите в Исландия не са толкова ниски, както в Антарктида, където е толкова студено, че комарите никога не биха могли да оцелеят там дълго. В страната не липсват и водни басейни, които по принцип са сред основните местообитания на кръвосмучещите насекоми. В съседните на Исландия страни — Норвегия, Дания, Шотландия, дори Гренландия — има комари. Така че отсъствието им от територията на северната страна е мистерия.

Една от най-вероятните теории, на които учените залагат, е, че океанският климат на Исландия държи комарите надалеч. Когато комарите снасят яйца в студено време, ларвите се появяват с размразяването на водните басейни, което им позволява да се чифтосват и размножават. В Исландия обаче, обикновено има три основни периода на замръзване и затопляне в рамките на една година. Това създава условия, които най-вероятно са твърде нестабилни за оцеляването на насекомите.

Други предполагат, че липсата на комари в Исландия може да има нещо общо с химичния състав на почвата и водата.

Каквато и да е причината за този феномен, комарите просто не са успели да колонизират страната, заявява биологът Гисли Мар Гисласън от Университета на Исландия.

Това положение обаче, може и да не се задържи дълго благодарение на глобалното затопляне. Средната температура на въздуха в страната се е повишила с 2 градуса по Фаренхайт (-16.66667℃) през последните 20 години. През това време в Исландия са се заселили около 200 нови вида насекоми, които не са можели да виреят там преди.

"Ако затоплянето продължава, в близко бъдеще в Исландия ще могат да бъдат открити комари", заявява Гисласън.

Исландия

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • onq s konq
  Отговор
  1 15:31  02.11.16
  Чудно как не сме се сетили в туристическите реклами да наблегнем,че в България през зимата освен комари,няма и мухи?!!
 • мдаа да
  Отговор
  2 15:56  02.11.16
  + над 11 000 т.нар. "бежанци"-арабе, които си взеха по сибствено желание. И още искат.
 • кроко
  Отговор
  3 22:03  02.11.16
  Сигурно заради нещо в съдържанието на водата от гейзерите, което пак би им попречило, нищо че се затопля.

Напиши коментар:


Публикувай