Last news in Fakti

2 Ноември, 2016 16:39 1 575 1

Към Русия или към ЕС ще се насочи Молдова през следващите 4 години

  • молдова-
  • президентски избори-
  • президент-
  • игор додон-
  • мая санду-
  • балотаж

Оповестиха окончателните резултати от президентските избори в Молдова

Към Русия или към ЕС ще се насочи Молдова през следващите 4 години - 1
Снимки АП/БТА

Централната избирателна комисия в Молдова оповести окончателните резултати от проведените в неделя исторически президентски избори в страната, съобщи правителственият сайт на Молдова.

Финалните цифри потвърдиха по-ранните съобщения, че двамата основни претенденти за президентския пост — проруския ляв политик Игор Додон и кандидатката на дясната проевропейска коалиция Мая Санду — ще се явят на балотаж.

След обработването на всички 1 418 518 гласа ЦИК оповести, че 41-годишният Игор Додон получава 47,98% или 680 550 гласа, докато председателката на Партията на действието и солидарността, Мая Санду има 38,71% или 549 152 гласа.

Към Русия или към ЕС ще се насочи Молдова през следващите 4 години

Най-близкият им конкурент, Дмитрий Чубашенко от "Нашата партия", е събрал малко над 6% от гласовете на избирателите. Четвърти е председателят на Народната европейска партия Юрий Лянке с 3,11%, следван от лидера на либералите Михай Гимпу с 1,8%. Независимият кандидат Валерий Гилецкий получава 1,08%. Останалите трима кандидати са събрали по-малко от 1% подкрепа.

Проведените в неделя избори бяха определени като исторически от световните медии, тъй като това са първите президентски избори от 20 години насам, в които народен сам избира държавния си глава.

Във вторник, властите в страната заявиха, че изборният ден е преминал спокойно и без инциденти.

Додон и Санду ще се състезават за подкепата на молдовските граждани на следващия втори тур от президентските избори, който ще се проведе на 13 ноември. И макар президентът на Молдова да оформя външната политика на страната и да назначава съдиите, важните решения се нуждаят от одобрението на парламента, в който про-европейските политици имат мнозинство.Към Русия или към ЕС ще се насочи Молдова през следващите 4 години


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лопес

    0 0 Отговор
    Към Пуерто Рико