763 1

И последните деца от "Джунглата" напуснаха лагера

И последните деца от "Джунглата" напуснаха лагера
Снимка АП/БТА
Милена Трачева

Френските власти са започнали преместването на последните 1500 деца от незаконния бежански лагер "Джунглата", в пристанищния град Кале, който преди седмица бе напълно разрушен.

Децата без придружител бяха оставени да пребивават в преустроени в жилища транспортни контейнери, докато се реши съдбата им. Те се надяваха да заминат за Великобритания по силата на поправка в британското имиграционно законодателство, която стана известна като “поправката Дъбс“, предназначена да защитава уязвимите деца бежанци в цяла Европа.

Сега обаче, френските власти заявиха, че няма да обработват повече заявления за прехвърляне във Великобритания и всички деца без придружител, останали в разрушения лагер, ще бъдат разпръснати из приемни центрове в цялата страна.
От тук нататък всеки един отделен случай ще бъде разглеждан от британските власти индивидуално, но преди това да стане децата ще бъдат настанени в приемни центрове във Франция, заяви френският президент Франсоа Оланд пред вестник La Voix Du Nord във вторник.

Франция и Обединеното кралство дълго спореха по въпроса къде трябва да отидат децата, като Франция призова Великобритания да приеме колкото може повече, пише Би Би Си.

Досега около 270 деца са били приети във Великобритания. Те или имат роднини на острова или са били обявени за уязвими. Останалите няма да напуснат Франция.

Първите деца отпътуваха от "Джунглата" с два автобуса още в ранните часове на днешния ден. Общо 30 автобуса са се заели с преместването на децата.

Вътрешният министър Бернар Казньов заяви, че повече от половината децата са напуснали Кале тази сутрин и се очаква операцията по преместването да приключи до края на деня.

Франция

Още по темата

 • Дания спира да приема бежанци

  Дания спира да приема бежанци

  Дания обяви снощи, че спира да приема близо петстотинте бежанци, предлагани й всяка година от Върховния комисариат на ООН за бежанците, предаде ...
  23.11.2016
  4 132
  17
 • Блокада за имигрантите в Кале

  Блокада за имигрантите в Кале

  Френският президент Франсоа Оланд заяви, че няма да позволи създаването на нов бежански лагер в Кале, съобщи La Voix du Nord. Лагерът, ...
  2.11.2016
  692
  0
 • "Джунглата" отново пламна преди окончателно да бъде затворена

  "Джунглата" отново пламна преди окончателно да бъде затворена

  Разчистването на "Джунглата" приключи. В импровизирания бежански лагер, който през последните две години бе дом на десетки хиляди хора, не ...
  26.10.2016
  1 155
  3
 • Сбогом, Джунгла!

  Сбогом, Джунгла!

  Разрушаването на така нареченият лагер "Джунглата" във френския пристанищен град Кале бе възобновена във вторник следобед след кратка пауза, след ...
  25.10.2016
  1 387
  0
 • Великобритания се смили над децата от "Джунглата"

  Великобритания се смили над децата от "Джунглата"

  Разрушаването на незаконния бежански лагер във френския град Кале, станал известен с името "Джунглата", навлезе във втория си етап днес. На ...
  25.10.2016
  827
  0

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • месара
  Отговор
  1 20:50  02.11.16
  това са деца купени от тия уж мигранти та да могат да останат в някоя държава , след като се остановят тая измет зарязва децата !

Напиши коментар:


Публикувай