2 Ноември, 2016 20:34 1 260 2

Осъдиха бивш ирански прокурор на 135 удара с камшик

  • прокурор-
  • иран-
  • камшик-
  • осъден-
  • корупция-
  • саид мортазави-
  • държавни средства

Саид Мортазави е обвинен в корупция и пилеене на държавни средства

Осъдиха бивш ирански прокурор на 135 удара с камшик - 1
Снимка Архив АП/БТА

Саид Мортазави, прословутият бивш главен прокурор на Иран, е бил осъден на 135 удара с камшик по обвинения в корупция, съобщават иранските медии, цитирани от Радио Свободна Европа.

Мортазави, който, след оспорваните президентски избори през 2009 г., изигра важна роля за присъдите на опозиционни активисти от Иранското зелено движение, днес бе осъден от съда в Техеран.

Той бе признат за виновен по обвинение в присвояване и пилеене на обществени средства, в периода, когато е отговарял за социална система на Иран (2012 и 2013 година).

Бившият прокурор бе сред лицата, над които САЩ наложи санкции заради "системни и сериозни нарушения на правата на човека".

След жестоките и кървави протести в страната през 2009 г. иранският парламент обяви, че бившият главен прокурор носи отговорност за смъртта на трима антиправителствени демонстранти, които починаха в затвора. През 2010 г. той бе отстранен от поста си, а през 2014 г. бе лишени и от адвокатски права.

49-годишният близък съюзник на бившия крайно консервативен президент Махмуд Ахмадинеджад стана обект на яростна критика от страна на реформаторите в страната, както и от правозащитни организации по цял свят.

След днешната присъда, иранската държавна телевизия цитира някои от прокурорите, които заявиха, че Мортазави се е отървал твърде леко и поради тази причина планират да подадат жалба.

Обвиняемият също би могъл да обжалва.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Картър

    0 0 Отговор
    Добре, че Цацаров не живее в Иран .... )))))))))))
  • 2 mediator37

    0 0 Отговор
    Там съдебната реформа е проведена.
    А ние кога ще видим главен прокурор в пандиза и осъден?

    До №1: Цацаров ? Те свинско не ядат.