1 369 0

Откриха пълни с течност каньони на спътник на Сатурн

Може ли да има извънземен живот там?

Откриха пълни с течност каньони на спътник на Сатурн
Снимка: Wikipedia
Денис Джамбазов

Международен екип изследователи откри топологичен брат на Земята в нашата Слънчева система. Използвайки данни на НАСА от апарата Касини, учените открили, че най-големият спътник на Сатурн - Титан, притежава пейзаж съставен от каньони и речни корита, много подобен на нашия, но с някои ключови разлики, пише МегаВселена.

„Земята е топла и скалиста, с реки, в които тече вода, докато Титан е студен и заледен, а в реките има метан“, казва Алекс Хейс, един от астрономите на Университет Корнел, който стои зад проучването.

Дори по-изненадващи са каньоните, открити в северната част на Титан, тъй като учените са озадачени как са се образували.

„Те са тесни и дълбоки, което предполага бърза ерозия при покачване и спадане нивото на морето. Това повдига много въпроси, като например, къде се е дянал ерозиралият материал“, казва Хейс. В момента се предполага, че за това е отговорна комбинация от сили, но преди да се каже със сигурност са необходими още изследвания.

Откритието на тези реки от метан може да превърне Титан в един от най-солидните кандидати за наличие на извънземен живот. Наличието на вода на Земята е ключов фактор за живота на планетата, но някои организми може да са приспособени към живот на базата на метан.

Според изследователите от Корнел, тези приспособени към метана, безкислородни създания може да имат метаболизъм и да се репродуцират по начин, подобен на този, характерен за живите същества на Земята. Те биха имали способността да функционират в течен метан при температури далеч под нулата, като тези на ледената сатурнова луна.

Мисията на Касини вероятно ще продължи нови 10 месеца, така че учените ще продължат търсенето на улики за формирането на тези каньони и реки и още по-важно, дали е възможно някакви живи организми да се спотайват в техните дълбини.


Още по темата

 • В опасна близост до Сатурн (ВИДЕО)

  В опасна близост до Сатурн (ВИДЕО)

  Космическият апарат "Касини" засне отблизо дискообразната луна Атлас на Сатурн, съобщи НАСА. Луната, която прилича на летяща чиния, е на ...
  19.04.2017
  1 639
  0

Напиши коментар:


Публикувай