Last news in Fakti

3 Ноември, 2016 16:28 1 727 9

Турски министър иска да се срещне със съпругата на убития руски пилот

  • мевлют чавушоглу-
  • турция-
  • вдовица-
  • русия-
  • съпруга-
  • пилот-
  • убит

Инцидентът предизвика срив в отношенията между Русия и Турция

Турски министър иска да се срещне със съпругата на убития руски пилот - 1
Снимка: БТА/ AP

Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу заяви, че би желал да се срещне със съпругата на убития руски пилот през ноември 2015 година, съобщи „Хюриет“.

В интервю за „Россия 24“ първият турски дипломат сподели, че би желал лично да поднесе своите съболезнования на вдовицата на летеца.

Вдовицата на убития пилот - Гелена Пешкова - се съгласи да се срещне с външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу. Тя каза това в интервю за „Россия 24“.

След инцидента, при който турски изтребители свалиха руски бомбардировач Су-24, настъпи хлад в дипломатическите отношения между Анкара и Москва. Ледовете бяха стопени месеци по-късно след извинението на турския държавен глава Реджеп Ердоган.

През месец юли Ясин Актай – зам.-председател на управляващата Партия на справедливостта и развитието (AKP) – заяви, че турският пилот сам е взел решението да свали руския боен самолет.

Дни по-късно турските власти задържаха пилотите на изтребителя Ф-16, който свали руския бомбардировач. Причина за ареста са съмнения, че те имат връзки с метежниците. Реджеп Ердоган заяви, че пилотите имат връзки с проповедника Фетхулах Гюлен, сочен от Анкара за организатор на неуспешния опит за преврат.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хайдутин

    0 0 Отговор
    Руснаците могат да се гордеят че имат такъв президент който въпреки ударът в гръб не се подведе и не отвърна защото Руснаците могат да отвърнат и то много серионо!!!
  • 2 Хасан

    0 0 Отговор
    Прави се на загрижен и състрадателен, ама с новите Ф35 още руски самолети си прави сметката да сваля!

    Поне да си каже като мъж че не издържаха на гледката руските бомбандировачи да им унищожават колоните с цистерни и доларчетата да се изпепеляват пред очите им! Ама човештинка, ще лижат руски задници и ще свикват с вкуса!

    Коментиран от #4

  • 3 Gost

    0 0 Отговор
    Pred rusnaka vs se na.irat..... amerika gi bie s pari ...... no pak rusnaka s orajie vinagi e bil n1 I taka shte si ostana kadeto I kogato I chovek I da e otishal vinagi rusnaka e bil prav..... samo na lunata I pak e pod samnenie za poslednite dani koito sam chel gagarin do posledno si e bil v rusiq ne sa ot horata koito se hvalqt .....
  • 4 Марио

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Хасан":

    С тия Ф 35 турците може да си правят само авиошоу и да плашат гаргите. Руснака може да бъде свален само един път, защото никога не напада пръв - исторически факт. Те си научиха урока и то по най-евтиния. Могат само да бъдат благодарни за това на Ердоган. Нали се сещате, че с комплекса С 400 Триумф тия самолети са заковани за летището,освен ако не летят по горните два случая. Руските самолети и каквито и да е цели са защитени от противника на 60 км височина и 400 км разстояние. Един комплекс може да следи и свали 32 цели едновременно, а два и т.н. Скоростта на ракетите е 5 пъти по-бърза от звука, иначе засича от 600 км целта. Турците ако имат желание да пуцат по руснаците, ще трябва мнооого повече да се бръкнат.
    Все пак чест му прави на г-н Чавушоглу за тази постъпка, въпреки, че решението едва ли е негово. А руския летец го убиха джихадистите с тежка картечница, ако сте забравили.
    Руския самолет беше свален на рутинен полет на височина на която няма как да бъде гръмнат от джихадисти. В този момент Русия и Турция по документи са съюзници и не са очаквали тая тъпанарщина. Самолета е летял с изключени радари и това е причината да го изненадат с изути гащи. Но това е минало.
  • 5 Българе

    0 0 Отговор
    Абе като че ли някакви тъмни сили се мъчат за трета световна война..и само за да може няколко оръжейни фирми да излязат на печалба.така се опитаха да бутнат Турция срещу Русия.. Ама и Путин и Ердоган не се поведоха..на някой на Запад така им се объркаха сметките че са в истерия.. И затова опитаха с преврата..ей го превратаджиите избягаха в Германия,,и терористи на ПКК там се крият.. То стана убежище за..

    Коментиран от #6

  • 6 учителката по български език

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Българе":

    На мен пък ми се струва, че някои се правят на големи тарикати, а всъщност прозират.
  • 7 ЗАПОЗНАТ СЪС СИРИЯ

    0 0 Отговор
    ДО МАРИО: КАКВИ ЦЪ-400 БЪЛНУВАШ МОЕТО МОМЧЕ,СПРИ ПИЕНЕТО И ДРОГАТА !!! ТУРЦИЯ ГИ ЗАГЛУШИ СЪС СИСТЕМАТА KORAL НА ФИРМАТА ASELSAN(ТУРСКА ДЪРЖАВНА КОМПАНИЯ) !!! ТУРЦИЯ УСПЕШНО ИЗПОЛЗВА СИСТЕМАТА ЗА ЗАГЛУШАВАНЕ НА РАДАРИТЕ НА ЦЪ-4ОО !!! ТОВА Е ЕДИН КАМИОН С 4 ТРЪБИ ЗА ГАЗОПРОВОД И НИЩО ПОВЕЧЕ !!!НЯМА СВАЛЕН САМОЛЕТ ОТ ТАЗИ СИСТЕМА !!!

    Коментиран от #8, #9

  • 8 Марио

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "ЗАПОЗНАТ СЪС СИРИЯ":

    Няма да споря с теб за глупости. Нито ти си присъствал на успешно заглушаване, нито аз на успешно сваляне. Тия бории обаче не са направени с дизайн да се харесат на такива като теб или мен. Руското оръжие винаги е изглеждало елементарно и евтино на пръв поглед. Исторически факт е, че до сега не са били побеждавани и толкова. За в бъдеще ще видим, но едва ли тази традиция ще допуснат да се наруши.
    А Ердоган дето се направи на гявол да свали руския самолет си плати и тепърва ще плаща. Лошото е, че самите турци плащат сметките му.
    И НЕ СЪМ ТИ "МОЕТО МОМЧЕ" НИТО ПЪТ ТИ СИ МОЕТО. ДРЪЖ ПРИЛИЧНО. ТОВА ТУК ДА НЕ ТИ Е НЯКОЙ БОРДЕЙ? НАДЯВАМ СЕ ДА НЕ СИ СИ ОБЪРКАЛ МЯСТОТО.
  • 9 Д'Мин

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "ЗАПОЗНАТ СЪС СИРИЯ":

    Касетите държащи "Пейтриъта" са...дървени! И това съвсем сериозно.
Новини по държави: