3 Ноември, 2016 18:15 1 364 0

Американските социолози оплетоха прогнозите за изборите

  • доналд тръмп-
  • хилари клинтън

В момента никой не може да каже със сигурност името на новия президент на САЩ

Американските социолози оплетоха прогнозите за изборите - 1
Снимки: БТА/АР

Национално предизборно изследване в Съединените щати показа, че Доналд Тръмп вече има малък аванс пред Хилъри Клинтън. Новината предизвика радостни възгласи сред много привърженици на Републиканската партия.

Това обаче съвсем не означава, че общата тенденция се е обърнала, защото въпросното проучване на сайта FiveThirtyEight е по модел, който обикновено не дава точни резултати.

В общ план Хилари Клинтън по всичко изглежда, че още води с около 3-4 процента. Истинската новина е, че тя е изгубила половината си аванс само за 2 седмици. Или това, което FiveThirtyEight ни казва е, че Тръмп вече е много близо и не се нуждае от наистина сензационно попадение в последната минута, въпреки че все още остава аутсайдер.

Във въпросната анкета Тръмп има 30 или 31% шанс да привлече гласовете на болшинството от хората, които решават в последния момента за кого да гласуват. От FiveThirtyEight отбелязват, че въпреки скептицизма по въпроса - дали републиканецът може да събере заветните 270 гласа в Избирателната комисия, все още има начини, по които той може да спечели.

Една победа на Тръмп е малко вероятна, ако Клинтън има преднина в народните предпочитания с от 3 до 5%. Ако обаче авансът е само 2 пункта или по-малко, това създава шанс за Тръмп да вземе крайната победа.

В такава ситуация за Клинтън ще е много по-трудно да се задържи пред т.нар. от нея "защитна стена" за спорните щати, където прогнозите са неясни. Тогава тя няма да има възможността за рестарт, за да компенсира цифрите и може да загуби и други конкурентни щати.

Американските социолози оплетоха прогнозите за изборите

В действителност от FiveThirtyEight ни казват, че Клинтън е "най-вероятно да загуби" Избирателната комисия, ако прогнозните проценти за народния вот са в "несигурна близост".

И все пак, Heavy.com представя своя собствена електорална карта, според която Тръмп на практика ще трябва да събере гласовете на всички колебаещи се щати, за да победи. А това според социолозите е „една много дълбока за копаене дупка“.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА